ΗΠΑ: Εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον»


Αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο αναγκάστηκαν να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις –το ένα τέταρτο από αυτές στις ΗΠΑ– κυρίως λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορονοϊού που διαταράσσει τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Οι αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να πλήττονται σκληρά από τις ακυρώσεις, καθώς η απότομη αύξηση των κρουσμάτων λόγω της «Όμικρον» προκαλεί παγκόσμια διακοπή των ταξιδιών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Το ένα τέταρτο απο τις 4.000 πτήσεις που ακυρώθηκαν παγκοσμίως την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightaware. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και επειδή πολλά από τα πληρώματα βρέθηκαν θετικά ή αναγκάστηκαν να απομονωθούν για να σταματήσουν την εξάπλωση.

Οι ΗΠΑ, όπως και οι χώρες σε όλο τον κόσμο, βιώνουν απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Παρά τα πρώτα ευρήματα ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πιο ήπια από άλλες παραλλαγές, οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τεράστιο αριθμό των λοιμώξεων.

«Όταν έχουμε εκατομμύρια και εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους που είναι όλοι άρρωστοι, όλοι μαζί ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων για να γονατίσουν τα νοσοκομεία», δήλωσε η Δρ Hallie Prescott, αναπληρώτρια καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Πληθαίνουν τα νέα μέτρα

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα για την καταπολέμηση της αύξησης: Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν κάνει ξανά υποχρεωτικές τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, η Καταλονία, στη βορειοανατολική Ισπανία, έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και η Ολλανδία μπήκε σε αυστηρό lockdown.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε 10 άτομα και θα κλείσει τα νυχτερινά κέντρα από τις 28 Δεκεμβρίου. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Η Πορτογαλία διέταξε τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα να κλείσουν από τις 26 Δεκεμβρίου και έκανε υποχρεωτική την εργασία από το σπίτι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Αλλά στη Νότια Αφρική – όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η νέα παραλλαγή,η κυβέρνηση έχει τερματίσει την ιχνηλάτηση επαφών Covid-19, εκτός αν πρόκειται για σοβαρά ξεσπάσματα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είχε πλέον εκτεθεί στον κορονοϊό, η πολιτική μετατοπίζεται τώρα από μια στρατηγική περιορισμού σε μια στρατηγική μετριασμού, συμπεριλαμβανομένου του αυτοελέγχου, της χρήσης μάσκας και της κοινωνικής απόστασης.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι θα άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στη Νότια Αφρική και σε άλλες επτά αφρικανικές χώρες λόγω ανησυχιών για την παραλλαγή «Όμικρον» στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο κορυφαίος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες της Αμερικής, Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια θα αυξήσουν την εξάπλωση της παραλλαγής ακόμη και μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι είδαν τα σχέδιά τους να καταρρέουν καθώς ακυρώθηκαν οι πτήσεις σε όλη τη χώρα. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, 689 πτήσεις από ή προς τις ΗΠΑ , σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware, ενώ περισσότερες από 700 αναμένεται να ακυρωθούν ανήμερα των Χριστουγέννων.

Οι εταιρείες των ΗΠΑ που επλήγησαν περισσότερο είναι η Delta, η United Airlines και η American Airlines. Η United Airlines είπε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων «Όμικρον» είχε «άμεσο αντίκτυπο στα πληρώματα πτήσης μας και στους ανθρώπους που διευθύνουν τη λειτουργία μας».

Συνολικά, οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει περισσότερες από 4.000 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί να απογειωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στην Αυστραλία, χιλιάδες εορταστικά ταξίδια επηρεάστηκαν την Παρασκευή με περισσότερες από 100 πτήσεις εσωτερικού από το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη προς άλλες πόλεις να ακυρώνονται.

Εκπρόσωπος της Jetstar, η οποία ευθύνεται για πολλές από τις ακυρώσεις, είπε ότι η αεροπορική εταιρεία έκανε νέες κρατήσεις για τη «συντριπτική πλειοψηφία» των επηρεαζόμενων επιβατών «μέσα σε λίγες ώρες από την αρχική ώρα αναχώρησής τους, ώστε να μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους εγκαίρως για τα Χριστούγεννα».

Περισσότεροι από 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Αμερικής. Υπήρξαν 279 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ