Φλεγμονή καρδειαγγειακά νοσήματα: Τα υψηλά λευκά αιμοσφαίρια οδηγούν σε φλεγμονή και σταδιακά σε καρδιακές παθήσεις


Η υψηλή χοληστερόλη και η φλεγμονή είναι βασικοί οδηγοί της καρδιακής νόσου και μια φλεγμονώδης συσσώρευση λιπιδίων μπορεί να διακόψει την παροχή αίματος μέσω μιας στεφανιαίας αρτηρίας για να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Επειδή τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία συνήθως υπερασπίζονται έναντι της μόλυνσης, πυροδοτούν φλεγμονή σε αυτές τις καταστάσεις, μια ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) μελέτησε πρόσφατα πτυχές που σχετίζονται με την παραγωγή των κυττάρων. Οι γνώσεις της ομάδας, οι οποίες δημοσιεύονται στο Nature Cardiovascular Research, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

“Σε ασθενείς με καρδιακή νόσο, τα λευκά αιμοσφαίρια είναι πιο πολλά”, λέει ο ανώτερος συγγραφέας Matthias Nahrendorf, MD, PhD, ερευνητής στο Κέντρο Συστημάτων Βιολογίας του MGH και καθηγητής ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Πολλά από αυτά τα κύτταρα μπορούν να βρεθούν σε μια πλάκα – τη συσσώρευση λιπών, χοληστερόλης και άλλων ουσιών σε ένα αιμοφόρο αγγείο – όπου φτάνουν αφού γεννηθούν στο μυελό των οστών και μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αλλά τι οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή μυελού των οστών τους δεν είναι ξεκάθαρο”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Μέσω πειραμάτων που διεξήχθησαν σε ανθρώπινο μυελό των οστών και ποντίκια, ο Nahrendorf και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αθηροσκλήρωση και η εμφάνιση καρδιακής προσβολής μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον αριθμό των αιμοφόρων αγγείων στο μυελό των οστών. Αυτά τα χαρακτηριστικά της καρδιαγγειακής νόσου άλλαξαν επίσης τη δομή και τη λειτουργία των αγγείων του μυελού των οστών και επηρέασαν την απελευθέρωση παραγόντων που ρυθμίζουν την παραγωγή και τη μετανάστευση λευκών αιμοσφαιρίων. “Ως συνέπεια, περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια ήταν διαθέσιμα στο σώμα και αυτή η αύξηση, που ονομάζεται λευκοκυττάρωση, προωθεί τη φλεγμονή παντού, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών και της καρδιάς. Αυτή η μελέτη θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε τώρα πώς να μειώσουμε την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων σε φυσιολογικές τιμές, ψύχοντας έτσι τις φλεγμονώδεις πλάκες οπουδήποτε στο σώμα”.

Οι συν-συγγραφείς περιλαμβάνουν τον David Rohde, MD της MGH, την Katrien Vandoorne, PhD και άλλους. Η χρηματοδότηση της μελέτης παρασχέθηκε από την επιχορήγηση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος. “Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η καρδιαγγειακή νόσος επηρεάζει την αγγείωση του μυελού των οστών και κατά συνέπεια τη δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων του αίματος”, δήλωσε η Michelle Olive, Ph.D., υπεύθυνη προγράμματος στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονας και Αίματος. μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. “Αυτή η εργασία ρίχνει νέο φως στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η αγγειακή θέση του μυελού των οστών και στο πώς εμφανίζεται η φλεγμονή. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους στόχους και θεραπείες για τις καρδιακές παθήσεις, την κύρια αιτία θανάτου”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ