Κίνδυνος-θάνατος τα δρομολόγια που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι στο Αιγαίο και καταλήγουν σε ναυάγια


Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάρο με τους 16 νεκρούς αποτέλεσε το τελευταίο τραγικό περιστατικό από τη δράση των δουλεμπόρων

Δραματικά επικίνδυνη αποδεικνύεται η αλλαγή στον τρόπο δράσης των δουλεμπόρων που δρουν ανενόχλητοι στην Τουρκία παίζοντας «κορώνα-γράμματα» τη ζωή ανδρών, γυναικών και παιδιών που δέχονται να μπουν σε ιστιοφόρα ή μεγαλύτερα πλοία με προορισμό την Ιταλία.

Τελευταίο τραγικό παράδειγμα το περιστατικό με τη βύθιση ιστιοφόρου ανοιχτά της Πάρου την Παρασκευή, παραμονή των Χριστουγέννων, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 16 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και ένα βρέφος. Παρόμοια φύσης ήταν και το περιστατικό στο τέλος Οκτωβρίου όταν εντοπίστηκε φορτηγό πλοίο με εκατοντάδες μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ οι δουλέμποροι ξεκινούν τα επικίνδυνα δρομολόγια από τρία λιμάνια: της Αλικαρνασσού, του Τσεσμέ και του Αλί Αγά. Από εκεί τα πλοία ή τα ιστιοφόρα που ξεκινούν ακολουθούν μια διαδρομή δυτικά της Ικαρίας, ανατολικά της Νάξου, βόρεια της Κρήτης και νότια των Κυθήρων προκειμένου να φτάσουν τελικά στην Ιταλία.

Τα στοιχεία, δε, από την Ιταλία που επικαλέστηκε η ΕΡΤ μιλούν για περισσότερους από 11.000 μετανάστες που έχουν φτάσει στη χώρα μέσω αυτής της διαδρομής ξεκινώντας από την Τουρκία.

Η αλλαγή στον τρόπο δράσης των δουλεμπόρων έχει εντοπιστεί έγκαιρα από το Λιμενικό και τις ελληνικές αρχές οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε ενέργειες ενημέρωσης διεθνών αρχών όπως η Frontex, η Κομισιόν και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός. Σε επιστολή που εστάλη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ελληνικές αρχές επισήμαιναν ότι η αλλαγή της τακτικής των δουλεμπόρων να κινούνται μακριά από ακτές θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των επιβαινόντων σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια.

H τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό για το ναυάγιο στην Πάρο

Συνεχίζεται η γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Πάρου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μετά την δυσχερή θέση που βρέθηκε ιστιοφόρο σκάφος (α.λ.σ.).

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή συνολικά επιχείρησαν και επιχειρούν ένα (01) Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πέντε (05) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εννέα (09) παραπλέοντα πλοία, στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ιδιώτες δύτες.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εξήντα τρεις (63) αλλοδαποί, ενώ έχουν ανασυρθεί και δεκαέξι (16) σοροί.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας της Πάρου με μέριμνα του οικείου Δήμου, ενώ κάποιοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πάρου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αρχικά μερικοί εκ των επιβαινόντων, στο σκάφος που αναποδογύρισε επέβαιναν περίπου ογδόντα άτομα. Το εν λόγω σκάφος έχει ρυμουλκηθεί στη Νάουσα Πάρου.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πάρου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ