Νότια Αφρική: «Πόλεμος» για το κλειδί του κελιού που είχε φυλακιστεί ο Νέλσον Μαντέλα


Το κλειδί για το κελί της φυλακής του νησιού Ρόμπεν βγαίνει στο σφυρί από τον πρώην δεσμοφύλακα του Νέλσον Μαντέλα. Η μεγαλύτερη κόρη του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, έδωσε το πράσινο φως, οι αξιωματούχοι της χώρας ωστόσο αντιτάσσονται στη δημοπρασία

Ένας Νοτιοαφρικανός υπουργός ζητά να ακυρωθεί μια επερχόμενη δημοπρασία στις ΗΠΑ για το κλειδί του κελιού της φυλακής όπου κρατείτο ο Νέλσον Μαντέλα.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (από τον Μάιο του 1994 έως τον Ιούνιο του 1999) καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλάκιση για την αντίθεσή του στο απαρτχάιντ. Πέθανε τον Δεκέμβριο του 2013, σε ηλικία 95 ετών.

Το κλειδί είναι μεταξύ των αναμνηστικών του Μαντέλα που πωλούνται από τον οίκο δημοπρασιών Guernsey στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιανουαρίου. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα προσφέρθηκαν από μέλη της οικογένειας του Μαντέλα για τη συγκέντρωση χρημάτων για ένα προγραμματισμένο μουσείο και έναν κήπο γύρω από τον τάφο του εκλιπόντος ηγέτη. Το ίδιο το κλειδί πωλείται από τον πρώην δεσμοφύλακα του Μαντέλα, Κρίστο Μπραντ, ο οποίος έγινε αργότερα φίλος του.

«Είναι αδιανόητο για [τον οίκο δημοπρασιών]… να εξετάζει το ενδεχόμενο να δημοπρατήσει το κλειδί χωρίς καμία διαβούλευση με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού, Τεχνών και Πολιτισμού Nathi Mthethwa. Το κλειδί ανήκει στον λαό και το κράτος της Νότιας Αφρικής. Δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός, πρόσθεσε.

Απαντώντας στις δηλώσεις του, ο οίκος δημοπρασιών είπε ότι τα έσοδα από την πώληση προορίζονται για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την κατασκευή ενός μνημείου και μουσείου γύρω από τον τάφο του Μαντέλα.

Η μεγαλύτερη κόρη του Μαντέλα, Makaziwe Mandela-Amuah, πλησίασε τον οίκο δημοπρασιών για να πραγματοποιήσει τη δημοπρασία για να συγκεντρώσει τα κεφάλαια. Το κλειδί ήταν στην κατοχή του Μπραντ εδώ και πολλά χρόνια και η κόρη του Μαντέλα ενέκρινε την πώλησή του.

Άλλα αντικείμενα που βγαίνουν σε δημοπρασία περιλαμβάνουν τα πολύχρωμα πουκάμισα του Μαντέλα, δώρα από πρώην προέδρους των ΗΠΑ, καθώς και αντικείμενα που είχε υπογράψει ο ίδιος αλλά και έργα τέχνης.

Ο πρώην δεσμοφύλακάς του βγάζει δύο άλλα αντικείμενα προς πώληση: ένα προσχέδιο του συντάγματος της Νότιας Αφρικής που του έγραψε ο Μαντέλα και ένα ποδήλατο γυμναστικής που είχε χρησιμοποιήσει ο πρώην πρόεδρος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ