Υγεία μάτια: Πώς να διατηρήσετε καλή την όρασή σας και υγιή τα μάτια σας

Τα μάτια σας παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς κινείστε στον κόσμο και απολαμβάνετε τη ζωή σας, από τη στιγμή που ξυπνάτε μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθείτε. Η δουλειά τους είναι να συλλαμβάνουν το φως και στη συνέχεια, διαφορετικά μέρη του οφθαλμικού συστήματος συνεργάζονται και συνδέονται με νευρώνες που μεταφράζουν και παραδίδουν μηνύματα στον εγκέφαλο ως οπτικές εικόνες. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα μάτια σας υγιή. Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα, για να διατηρήσετε καλή την όρασή σας. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για τακτικούς ελέγχους και για τυχόν προβλήματα στα μάτια που αντιμετωπίζετε.  Οι οφθαλμίατροι είναι εκπαιδευμένοι για να προσδιορίζουν και να βελτιώνουν την όρασή σας με γυαλιά, φακούς επαφής και ασκήσεις για τα μάτια. Μπορούν να παρέχουν συνολική φροντίδα για τα μάτια , από τις εξετάσεις και τη διόρθωση της όρασης μέχρι τη διάγνωση και τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων. 

Θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο σας για οφθαλμολογική εξέταση μία φορά το χρόνο ή εάν εμφανίζετε οφθαλμικές λοιμώξεις ή συμπτώματα ασθένειας όπως:

 • Απώλεια όρασης ή θολή όραση.
 • Παιχνιδίσματα του φωτός.
 • Πόνος στα μάτια.
 • Ερυθρότητα.
 • Κνησμός.
 • Πρήξιμο.
 • Ερεθισμός γύρω από το μάτι ή το βλέφαρο.

 Οι περισσότερες ασθένειες που προκαλούν τύφλωση, όπως το γλαύκωμα και ο διαβήτης, μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να επιβραδυνθούν εάν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν σωστά. 

Πρόληψη 

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για ορισμένες οφθαλμικές διαταραχές, έχουν σημειωθεί σημαντικές ιατρικές εξελίξεις για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.  Κάνοντας τακτικές εξετάσεις και συζητώντας το οικογενειακό σας ιστορικό, εσείς και ο γιατρός σας θα είστε σε θέση να προβλέπετε, να προλαμβάνετε και να αντιμετωπίζετε τις οφθαλμικές παθήσεις.

 • Φροντίστε να φοράτε τους σωστούς συνταγογραφούμενους φακούς ή εξετάστε το ενδεχόμενο διορθωτικής χειρουργικής επέμβασης. 
 • Το να μην φοράτε τα συνταγογραφούμενα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας δεν θα σας προκαλέσει κάποια ασθένεια, αλλά μπορεί να σας δημιουργήσει ενόχληση από την καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους ή πιθανώς ακόμη και τραυματισμό που θα προκληθεί από την έλλειψη σωστής όρασης.
 • Εάν θεωρείτε ότι είναι άβολο να φοράτε φακούς επαφής ή τα γυαλιά σας, ρωτήστε το γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις, όπως η αλλαγή από γυαλιά σε φακούς επαφής ή το αντίθετο, ή τη διερεύνηση διορθωτικής χειρουργικής επέμβασης.
 • Προστατέψτε τα μάτια σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) προέρχεται από το ηλιακό φως, τα σολάριουμ, τους λαμπτήρες μαύρου φωτός και κάποιες άλλες μορφές φωτός. Εάν εκτίθεστε συχνά σε ακτίνες UV, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καταρράκτη ή κίτρινων ανυψωμένων κηλίδων στην επιφάνεια του λευκού του ματιού, όπως οι μεμβράνες και τα πτερύγια. Ασθένειες των ματιών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η ηλιακή αμφιβληστροειδίτιδα και οι δυστροφίες του κερατοειδούς, έχουν συνδεθεί με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

 • Τα μάτια σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα εάν έχουν ανοιχτό χρώμα ή εάν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα.  Μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια σας ενώ είστε έξω στον ήλιο φορώντας συνταγογραφούμενα γυαλιά ηλίου, γυαλιά ηλίου με κλιπ ή φακούς επαφής που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό και γυαλιά κατά τη διάρκεια της εργασίας και των αθλητικών εκδηλώσεων.  Η χρήση γυαλιών ασφαλείας και προστατευτικών γυαλιών όταν παίζετε αθλήματα ή εργάζεστε με επικίνδυνα υλικά, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού των ματιών, βλάβης της όρασης, καθώς και πλήρους απώλειας της όρασης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here