James Webb: Το διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε σήμερα από τη NASA


Επιτέλους, η NASA εκτόξευσε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Το πρωί των Χριστουγέννων, το τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό λιμάνι της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα με έναν πύραυλο Arianespace Ariane 5 μετά από 14 χρόνια ανάπτυξης και αρκετές καθυστερήσεις. Το JSWT θα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, κοντά στο δεύτερο σημείο Lagrange του συστήματος Γης-Ήλιου. Θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να φτάσει στον προορισμό του, μετά τον οποίο οι ερευνητές θα μπορούν να κρυφοκοιτάξουν τις μαύρες τρύπες, να παρατηρήσουν μερικούς από τους παλαιότερους γαλαξίες στο σύμπαν και να αξιολογήσουν την κατοικησιμότητα διαφόρων εξωπλανητών.

Το χρονικό της εκτόξευσης

Η NASA συνεργάστηκε με τις ευρωπαϊκές και καναδικές διαστημικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη του έργου. Το JSWT έχει πληγεί από καθυστερήσεις σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του. Η NASA ήλπιζε αρχικά να το εκτοξεύσει το 2007, αλλά το σπειροειδές κόστος ώθησε τους μηχανικούς να ξανασκεφτούν το τηλεσκόπιο το 2005. Το JSWT στη συνέχεια κηρύχθηκε έτοιμο το 2016, αλλά το έργο τέθηκε για άλλη μια φορά σε αναμονή λόγω κατασκευαστικών επιπλοκών. Το τηλεσκόπιο συναρμολογήθηκε το 2019, αλλά στη συνέχεια χτύπησε η πανδημία COVID-19, που οδήγησε σε καθυστερήσεις στις δοκιμές και την αποστολή.

Αφού το JWST έφτασε τελικά στο διαστημικό λιμάνι, η NASA όρισε ημερομηνία εκτόξευσης την 18η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, καθυστέρησε την εκτόξευση μέχρι σήμερα λόγω ελέγχων της τελευταίας στιγμής και έλλειψης ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Ακόμα, τι είναι λίγες μέρες για μια τόσο σημαντική, μακρόχρονη αποστολή; Το JWST είναι τελικά δεσμευμένο στο διάστημα και τους επόμενους μήνες, θα αρχίσουμε να μαθαίνουμε μερικές από τις ανακαλύψεις του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ