Νέα μέτρα: Κρίσιμη συνεδρίαση τη Δευτέρα – Ανοιχτό να ληφθούν και πριν τις 3 Ιανουαρίου


Τα νέα μέτρα και το πότε θα ενεργοποιηθούν θα κριθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών τα Χριστούγεννα και από τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την λήψη νέων μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Αν και το τελευταίο πακέτο μέτρων τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή, κυβέρνηση και ειδικοί έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξει μια σειρά νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από τις 3 Ιανουαρίου χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται το γεγονός αυτό να γίνει και νωρίτερα. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θεωρούνται επαρκή από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εισηγηθεί -με βάση τα νέα δεδομένα- αν χρειαστεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα» εξηγώντας ότι κριτήρια θα είναι τόσο η συμπεριφορά που επέδειξαν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες τα Χριστούγεννα αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία είναι διαρκώς μεταβαλλόμενα λόγω της ταχύτητας με την οποία εχει τη δυνατότητα να εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Όσον αφορά τη φιλοσοφία των μέτρων οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εισήγηση της επιτροπής για τα νέα μέτρα θα κινείται στη λογική των περιορισμών οι οποίοι, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν την διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το ωράριο, τις εκδηλώσεις – κυρίως τις αθλητικές- στην οποία έχει κάνει ήδη ειδική αναφορά ο υπουργός Υγείας, Θάνος, Πλεύρης, την αύξηση της τηλεργασίας, καθώς επίσης και σε γενικότερα μέτρα για δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Ειδικά για το κεφάλαιο «σχολεία» βούληση της κυβέρνησης, όπως είπε το πρωί της Κυριακής και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είναι να ανοίξουν όπως έχει προγραμματιστεί και να παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν χρειαστεί αυτό που θα εξεταστεί θα είναι η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Τα μηνύματα, ωστόσο, από τη λειτουργία των σχολείων είναι ότι δεν έχουν συμβάλει ιδιαίτερα στη διασπορά της Covid και άρα είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά.

Από τις κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζεται, τέλος, ότι στη συζήτηση για τα νέα μέτρα και το πότε θα ενεργοποιηθούν δεν υπάρχει καμιά αναφορά πολύ, δε, περισσότερο καμία εισήγηση που να σχετίζεται με επιστροφή των SMS, μια πρακτική άλλωστε που εφαρμόστηκε μόνο σε περιόδους οριζόντιων lockdown τα οποία από την κυβέρνηση αποκλείονται κατηγορηματικά ως ενδεχόμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ