FDA χάπι Pfizer: Ενέκρινε για επείγουσα χρήση το χάπι της Pfizer για την Covid


Την Τετάρτη, ο FDA ενέκρινε το αντιιικό χάπι της Pfizer , Paxlovid, για τη θεραπεία του Covid-19 , το πρώτο αντιιικό χάπι Covid-19 που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για να παίρνουν οι άρρωστοι στο σπίτι τους, προτού αρρωστήσουν αρκετά ώστε να νοσηλευτούν. Άτομα υψηλού κινδύνου ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 88 κιλά και έχουν θετικό τεστ SARS-CoV-2 είναι επιλέξιμα για αυτή τη θεραπεία και θα πρέπει να συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Το χάπι «θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση του Covid-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων», σύμφωνα με δήλωση του FDA .Το Paxlovid συνδυάζει ένα νέο αντιικό φάρμακο που ονομάζεται nirmatrelvir και ένα παλαιότερο που ονομάζεται ritonavir και χορηγείται ως τρία χάπια δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες.
Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer δημοσίευσε ενημερωμένα αποτελέσματα που έδειξαν ότι η θεραπεία μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% εάν χορηγηθεί σε ενήλικες υψηλού κινδύνου εντός λίγων ημερών από τα πρώτα τους συμπτώματα. Εάν χορηγηθεί εντός των πρώτων πέντε ημερών από τα συμπτώματα, η αποτελεσματικότητα ήταν παρόμοια: 88%.
  • Στην Ευρώπη δεν έχει εγκριθεί ακόμα το χάπι της Pfizer. Επιπλέον, η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα που έχει εγκρίνει το αντιικό χάπι της MSD. Τέλος, η ρεμδεσιβίρη είναι η 2η αντιική θεραπεία που έχει εγκριθεί εδώ και καιρό από τον FDA. Ωστόσο, χορηγείται ενδοφλέβια και όχι με τη μορφή χαπιού.Δεδομένα από την κλινική δοκιμή της Pfizer έδειξαν ότι η συγκεκριμένη αγωγή ήταν 90% αποτελεσματική στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς με υψηλό ρίσκο για σοβαρή ασθένεια. Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδεικνύουν ότι  το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του κατά της Όμικρον.Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις παραδόσεις στις ΗΠΑ και να αυξήσει την πρόβλεψη παραγωγής στα 120 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα, από 80 εκατομμύρια, εντός του 2022.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, σε τηλεοπτική συνέντευξή του είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ότι τον Μάρτιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι διαθέσιμο το χάπι για τη θεραπεία της Covid-19.

Δείτε το βίντεο της τηλεοπτικής συνέντευξής του Αλμπερτ Μπουρλά στο CNN:

Η σημερινή έγκριση του PAXLOVID αντιπροσωπεύει ένα άλλο τρομερό παράδειγμα του πώς η επιστήμη θα μας βοηθήσει να νικήσουμε τελικά αυτήν την πανδημία, η οποία, ακόμη και μετά από δύο χρόνια, συνεχίζει να διαταράσσει και να καταστρέφει ζωές σε όλο τον κόσμο. Αυτή η πρωτοποριακή θεραπεία, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τις νοσηλείες και θάνατοι και μπορούν να ληφθούν στο σπίτι, θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον COVID-19 και ελπίζουμε να συμβάλουν στη μείωση ορισμένων από τις σημαντικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και νοσοκομείων μας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla. «Η Pfizer είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως την παράδοση στις ΗΠΑ για να βοηθήσει να φτάσει το PAXLOVID στα χέρια των κατάλληλων ασθενών όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ