Χοληστερόλη βιομηχανία: Το οξύμωρο με τα συμπεράσματα από τις χρηματοδοτούμενες έρευνες

Σε μια συστηματική ανασκόπηση, οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι συγγραφείς μελετών που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία και μη ερμηνεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αυγών και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο American Journal of Lifestyle Medicine, διαπίστωσε ότι οι συγγραφείς πίσω από μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ήταν πιο πιθανό να ερμηνεύσουν ευνοϊκά τα αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και χοληστερόλης. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες συνιστούσαν στους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο από 300 χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης κάθε μέρα για να διατηρήσουν καλή καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες δεν έχουν βρει σημαντική σχέση μεταξύ της διατροφικής χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Κατά συνέπεια, οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας δεν έχουν καθορίσει στόχο για την καθημερινή διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης. Ωστόσο, υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει η κατανάλωση αυγών στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Από τη μία πλευρά, τα αυγά αποτελούν βασική πηγή διατροφικής χοληστερόλης. Από την άλλη, είναι ένα φτηνό, θρεπτικό και ευρέως διαθέσιμο τρόφιμο. Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν πώς οι πηγές χρηματοδότησης για την έρευνα σχετικά με την κατανάλωση αυγών και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Ήθελαν επίσης να μάθουν εάν η πηγή χρηματοδότησης των μελετών έκανε τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές ερμήνευσαν τα αποτελέσματα. Οι ερευνητές έψαξαν σε βάσεις δεδομένων για άρθρα που αφορούσαν ενήλικες που μελέτησαν την κατανάλωση αυγού ή κρόκου αυγού και την ολική ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλη. Εντόπισαν 211 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1950 και 2019 που πληρούσαν αυτά τα κριτήρια ένταξης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία για την κατανάλωση αυγών και τη χοληστερόλη αυξήθηκε από το 0% των μελετών για τη χοληστερόλη τη δεκαετία του 1950 στο 60% αυτών των μελετών τη δεκαετία του 2010. Η πλειοψηφία των μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυγών όντως αύξησε τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα.

Τι συμβαίνει με την χοληστερόλη;

Ωστόσο, οι συντάκτες της ανασκόπησης διαπίστωσαν ότι το 49% των μελετών που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία δεν ερμήνευσαν με ακρίβεια τα ευρήματά τους, γεγονός που είναι πιο πιθανό να υποδηλώνει μια ουδέτερη ή θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των συγκεντρώσεων χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συγκρίνεται με το 13% των μελετών που δεν χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία. Η βιομηχανία αυγών έχει τεράστιο οικονομικό συμφέρον να κάνει τα αυγά να φαίνονται υγιή. Έτσι, ερευνητές που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την επίδραση των αυγών στην αύξηση της χοληστερόλης. Δεν τα κατάφεραν όμως πραγματικά: Ακόμη και οι δικές τους μελέτες δείχνουν ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη.

Ενώ τα αυγά περιέχουν σημαντική ποσότητα χοληστερόλης, περίπου 200 mg ανά αυγό, το σώμα αποβάλλει τη μισή χοληστερόλη που καταναλώνει ένα άτομο. Ο μέσος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει περίπου 300 mg χοληστερόλης στη διατροφή του κάθε μέρα. Το σώμα αποβάλλει τη μισή από αυτή τη χοληστερόλη και συγκρατεί την άλλη μισή. Το συκώτι παράγει φυσικά 1.000 mg χοληστερόλης κάθε μέρα. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών. Ωστόσο, το συκώτι παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να ληφθεί υπόψη οποιαδήποτε χοληστερόλη που καταναλώνει ένα άτομο. Ως παράδειγμα, αν κάποιος φάει 300 mg χοληστερόλης από αυγά ή άλλες πηγές, το σώμα απορροφά 150 mg και τα στέλνει στο συκώτι. Το συκώτι, αντί να κάνει 1.000 mg, κάνει 850 mg. Έτσι, συνολικά, το σώμα έχει ακόμα 1.000 mg και η καθαρή επίδραση στο αίμα δεν θα αλλάξει.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here