Τουρκία: Κλινικές διαφημίζουν επικίνδυνες επεμβάσεις για να προσελκύσουν εφήβους


Κλινικές στην Τουρκία δελεάζουν εφήβους ακόμη και 16 ετών προσφέροντάς τους φτηνές επεμβάσεις παχυσαρκίας που δεν επιτρέπονται στη Βρετανία, καταγγέλλει η Daily Mail.

Kλινικές ιατρικού τουρισμού διαφημίζουν ανοιχτά περίπλοκες και επικίνδυνες διαδικασίες για εφήβους Μια απο αυτές, η Obesity Treatment Antalya, προσφέρει «γαστρικό μανίκι» για 16χρονους με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 για μόλις 3.500 ευρώ, λιγότερο από το ένα τρίτο της τιμής δηλαδή που χρεώνουν οι ιδιωτικές κλινικές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία λέει ότι οι μόνες άλλες προϋποθέσεις είναι το παιδί να μην πάσχει από ψύχωση ή κατάθλιψη και να μην είναι εθισμένο στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά.

Μια άλλη κλινική, η Natural Beauty Turkey με έδρα την Κωνσταντινούπολη, λέει ότι οι ασθενείς ηλικίας 16 ετών πληρούν τις προϋποθέσεις για γαστρικές επεμβάσεις, παρά τις αποδεδειγμένες παρενέργειες, όπως η αραίωση των οστών, η αναιμία και οι πέτρες στα νεφρά.

Οι αυστηροί κανόνες του βρετανικού ΕΣΥ απαιτούν όλες οι μη χειρουργικές επιλογές να έχουν «διερευνηθεί επαρκώς και να έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς» πριν πραγματοποιηθούν επεμβάσεις σε άτομα κάτω των 18 ετών, σημειώνει η Daily Mail. Πρέπει επίσης να έχουν ΔΜΣ τουλάχιστον 40 ή 35 και μια σοβαρή πάθηση όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή η υψηλή αρτηριακή πίεση

Ο Τζέιμς Μπερν, χειρουργός βαριατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Southampton NHS Foundation Trust, είπε σχετικά με τις προσφορές στην Τουρκία: «Παιδιά τόσο μικρά δεν πρέπει να κάνουν αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις»

«Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους για παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη παρέμβαση που απαιτεί συμβολή και συνεχή υποστήριξη από πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων διαιτολόγων, ψυχολόγων και ειδικών γιατρών, και υποστήριξη που θα περιλαμβάνει όλη την οικογένεια του παιδιού. Δεν πρέπει να θεωρείται ή να διαφημίζεται ως εύκολη λύση, ειδικά για παιδιά αυτής της ηλικίας».

Το ποσοστό των παχύσαρκων μαθητών ηλικίας ακόμη και 6 ετών στη Βρετανία αυξήθηκε από 9,9 % το 2019-20 σε 14,4 % το 2020-2021 και το NHS τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε σχέδια για 15 νέες εξειδικευμένες κλινικές απώλειας βάρους που προσφέρουν υποστήριξη σε παιδιά ηλικίας έως δύο ετών.

Ο θάνατος νεαρής Βρετανίδας

Στις 22 Οκτωβρίου φέτος, μια Βρετανίδα που πέταξε στην Τουρκία για να κάνει επέμβαση λιποαναρρόφησης πέθανε δύο μέρες μετά την επέμβαση. Η Diarra Akua Eunice Brown ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να χειρουργηθεί σε κλινική στο προάστιο Bahcelievler.

Η επέμβαση στέφθηκε αρχικά με επιτυχία, αλλά η 28χρονη αρρώστησε «ξαφνικά» δύο μέρες αργότερα και έφυγε από τη ζωή μέσα σε λίγες ώρες. Στη συνέχεια η αστυνομία ξεκίνησε ποινική έρευνα. Καμία από τις αναφερόμενες εταιρείες δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ