Μετάλλαξη «Όμικρον»: Ο νέος μας εφιάλτης ή η αρχή του τέλους στο τούνελ της πανδημίας;


Οι επιστήμονες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» μπορεί να είναι σημάδι ότι ο ιός χάνει τη δύναμή του, παρά τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης

Για άλλη μια φορά, ο πλανήτης βιώνει μια μελαγχολική εορταστική περίοδο στη σκιά των κρουσμάτων, των lockdown και των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Μετά την «Άλφα» και τη «Δέλτα» η μετάλλαξη «Όμικρον» εκτοξεύει τους αριθμούς των λοιμώξεων στα ύψη.

Οι ακυρώσεις των Χριστουγέννων έχουν σαρώσει τα εστιατόρια, τις παμπ και τα κλαμπ των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων και αφήνουν τις χώρες στα πρόθυρα μιας ακόμη ζοφερής Πρωτοχρονιάς, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για επικείμενο χάος στα εθνικά συστήματα υγείας, από τους αυξανόμενους αριθμούς των βαριά ασθενών.

Η νέα πραγματικότητα έχει δημιουργήσει φόβους ότι όλο αυτό που ζούμε αντιπροσωπεύει πλέον το…σχήμα των Χριστουγέννων που έρχονται. Οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι απειλές καραντίνας θα μπορούσαν να γίνουν η νέα μας «κανονικότητα»

Είναι μια απογοητευτική προοπτική. Είναι όμως ρεαλιστική; Δικαιολογούμαστε να κάνουμε στενούς παραλληλισμούς ανάμεσα στα φετινά Χριστούγεννα και τα περυσινά; Αυτά είναι βασικά ερωτήματα γιατί, προσπαθώντας να τα απαντήσουμε, μπορεί να βρούμε ενδείξεις για την πιθανή πορεία ολόκληρης της πανδημίας.

Πόσο μοιάζει το φετινό ξέσπασμα με εκείνο του περασμένου χειμώνα;

Με την πρώτη ματιά, οι δύο χρονιές φαίνονται εντυπωσιακά παρόμοιες, με τους αριθμούς κρουσμάτων να εκτοξεύονται σε λίγες μόνο εβδομάδες σε αρκετές χώρες. Ωστόσο, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τον Covid-19 παραμένουν πολύ χαμηλοί μέχρι στιγμής φέτος, με τις τελευταίες έρευνες να υποδηλώνουν ότι η νέα παραλλαγή φαίνεται να προκαλεί λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας από τις προηγούμενες.

Οι επιστήμονες γενικά αντιμετωπίζουν αυτές τις μελέτες αποτελεσμάτων ως καλά νέα, αλλά συστήνουν επίσης προσοχή. Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία εκτός των άλλων κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι καθημερινοί αριθμοί κρουσμάτων Covid-19 εξακολουθούν να αυξάνονται – έφτασαν το ρεκόρ των 122.000 την Παρασκευή – και υπολογίστηκε ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν προσβληθεί απο τον ιό την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχουν αισθητές διαφορές στις ηλικίες όσων επηρεάζονται από την Όμικρον;

Το σημαντικότερο είναι ότι τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε νεαρούς ενήλικες, γεγονός που οδήγησε ορισμένους ερευνητές να προειδοποιήσουν ότι εάν η Όμικρον αρχίσει να επηρεάζει μεγαλύτερους- πιο ευάλωτους – ανθρώπους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Από την άλλη πλευρά, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων –ιδιαίτερα ηλικιωμένων– έχουν πλέον λάβει εμβόλια και αναμνηστικές δόσεις, έχοντας αποκτήσει σημαντική ανοσία έναντι της Όμικρον. Μένει να δούμε πώς αυτοί οι διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τα στοιχεία. Προς το παρόν, τα δεδομένα συλλέγονται ακόμη και είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι. Ταυτόχρονα, πρέπει ακόμη να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόβλημα επισημαίνεται από τον επιδημιολόγο μολυσματικών ασθενειών, καθηγητή Mark Woolhouse του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. «Υπάρχει αναπόφευκτα μια καθυστέρηση μεταξύ της μόλυνσης και της νοσηλείας», είπε στο περιοδικό Nature την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά στο μεταξύ, πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, και αυτό δεν είναι απλό».

Είναι πιθανό ο ιός να χάσει τη δύναμή του να προκαλεί σοβαρή ασθένεια;

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα στοιχεία τώρα δείχνουν ότι αυτή η ιδέα μπορεί να είναι σωστή. Πρόσφατες μελέτες στη Σκωτία, την Αγγλία και τη Νότια Αφρική δείχνουν όλες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η εσωτερική μου αίσθηση είναι ότι αυτή η παραλλαγή είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία με την οποία ο ιός προσαρμόζεται στον ανθρώπινο πληθυσμό για να παράγει πιο καλοήθη συμπτώματα», λέει ο Δρ Τζούλιαν Τανγκ, Καθηγητής Αναπνευστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

«Κατά μία έννοια, είναι προς όφελος του ιού αν επηρεάζει τους ανθρώπους με τρόπο ώστε να μην αρρωσταίνουν πολύ – γιατί έτσι μπορούν να κυκλοφορήσουν και να ανακατευτούν στην κοινωνία και να διαδώσουν τον ιό ακόμη περισσότερο».

Θα καταλήξει λοιπόν ο Covid-19 να συμπεριφέρεται σαν γρίπη;

Ορισμένοι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι η Covid-19 θα μπορούσε να καταλήξει να συμπεριφέρεται σαν γρίπη, κάτι που θα απαιτεί νέο εμβόλιο για την αντιμετώπιση νέων στελεχών που εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Ωστόσο, ο καθηγητής Martin Hibberd, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι οι κορονοϊοί –όπως αυτοί που προκαλούν ήδη κοινά κρυολογήματα– δεν συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο: «Δεν εμφανίζονται ως νέα στελέχη κάθε χρόνο.

Ο λόγος που κρυώνουμε τον χειμώνα είναι επειδή η ανοσία μας στους κορονοϊούς δεν διαρκεί πολύ. Και αυτός ο ιός φαίνεται να μοιάζει περισσότερο με αυτούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Με άλλα λόγια, ίσως πρέπει ακόμα να σκεφτόμαστε να κάνουμε εμβόλια για την προστασία από τον Covid-19 κάθε χρόνο, επειδή η ανοσία πάντα θα γλιστράει».

Αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε «καταστροφή και κατήφεια» για τα επόμενα πέντε χρόνια, προσθέτει. «Πιστεύω ότι ο ιός θα εξελιχθεί από το στέλεχος της πανδημίας πολύ σύντομα και θα γίνει πιο ήπιος, πιο μεταδοτικός σε σημείο που ίσως χρειαστεί να σκεφτόμαστε μόνο τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων μελών του πληθυσμού».

Πηγή: The Guardian


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ