Ντέσμοντ Τούτου: Ο νοτιοαφρικανός ακτιβιστής για την ισότητα, πέθανε σε ηλικία 90 ετών


Ντέσμοντ Τούτου: Πέθανε ο Ντέσμοντ Τούτου, ακτιβιστής της Νότιας Αφρικής, νομπελίστας Ειρήνης για τη φυλετική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ (LGBT) και συνταξιούχος Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα. Ήταν 90. Ένας ασυμβίβαστος εχθρός του απαρτχάιντ —το βάναυσο καθεστώς καταπίεσης της Νότιας Αφρικής εναντίον της μαύρης πλειοψηφίας —ο Τούτου εργάστηκε ακούραστα, αν και χωρίς βία, για την πτώση του.

Ο έντονος, ωμός κληρικός χρησιμοποίησε τον άμβωνά του ως πρώτος μαύρος επίσκοπος του Γιοχάνεσμπουργκ και αργότερα Αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν καθώς και συχνές δημόσιες διαδηλώσεις για να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη ενάντια στη φυλετική ανισότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και παγκοσμίως.

Ο θάνατος του Τούτου την Κυριακή «είναι άλλο ένα κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας σε μια γενιά εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών που μας κληροδότησαν μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική», είπε η Ραμαφόσα σε δήλωση.

«Από τα πεζοδρόμια της αντίστασης στη Νότια Αφρική μέχρι τους άμβωνες των μεγάλων καθεδρικών ναών και των τόπων λατρείας του κόσμου και το περίφημο σκηνικό της τελετής απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ο Arch διακρίθηκε ως ένας μη θρησκευτικός, χωρίς αποκλεισμούς υπέρμαχος των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ”

Ο Tutu είχε νοσηλευτεί πολλές φορές από το 2015, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη το 1997. Τα τελευταία χρόνια, αυτός και η σύζυγός του, Leah, ζούσαν σε μια κοινότητα συνταξιούχων έξω από το Κέιπ Τάουν. Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1980 – όταν η Νότια Αφρική κυριεύτηκε από βία κατά του απαρτχάιντ και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έδινε στην αστυνομία και τον στρατό σαρωτικές εξουσίες – ο Τούτου ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες Μαύρους που μπορούσαν να μιλήσουν ενάντια στις καταχρήσεις.

Ένα ζωηρό πνεύμα ελάφρυνε τα σκληρά μηνύματα του Τούτου και θέρμανε κατά τα άλλα ζοφερές διαμαρτυρίες, κηδείες και πορείες. Κοντός, γενναιόδωρος, επίμονος, ήταν μια τρομερή δύναμη και οι ηγέτες του απαρτχάιντ έμαθαν να μην μειώνουν το έξυπνο ταλέντο του να παραθέτει εύστοχες γραφές για να αξιοποιήσει τη δίκαιη υποστήριξη για αλλαγή.

Το Νόμπελ Ειρήνης το 1984 ανέδειξε το ανάστημά του ως ενός από τους πιο αποτελεσματικούς πρωταθλητές στον κόσμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια ευθύνη που πήρε στα σοβαρά για το υπόλοιπο της ζωής του.

Με το τέλος του απαρτχάιντ και τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη Νότια Αφρική το 1994, ο Τούτου γιόρτασε την πολυφυλετική κοινωνία της χώρας, αποκαλώντας την «έθνος του ουράνιου τόξου», μια φράση που αιχμαλώτισε τη μεθυστική αισιοδοξία της στιγμής.

Πανύψηλη φιγούρα με το παρατσούκλι «η Αψίδα», ο Τούτου ήταν υποτιμητικός, με άσεμνο χιούμορ, αλλά έγινε μια πανύψηλη φιγούρα στην ιστορία του έθνους του, συγκρίσιμη με τον συνάδελφο νομπελίστα Νέλσον Μαντέλα, κρατούμενο κατά τη διάρκεια της λευκής κυριαρχίας που έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Ο Τούτου και ο Μαντέλα μοιράστηκαν τη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση μιας καλύτερης, πιο ισότιμης Νότιας Αφρικής.

Το 1990, μετά από 27 χρόνια στη φυλακή, ο Μαντέλα πέρασε την πρώτη του νύχτα ελευθερίας στην κατοικία του Τούτου στο Κέιπ Τάουν. Αργότερα, ο Μαντέλα αποκάλεσε τον Τούτου «αρχιεπίσκοπο του λαού».

Όταν έγινε πρόεδρος το 1994, ο Μαντέλα διόρισε τον Τούτου Πρόεδρο της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, η οποία αποκάλυψε τις καταχρήσεις του συστήματος του απαρτχάιντ.

Ο Tutu έκανε εκστρατεία διεθνώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά τα δικαιώματα των LGBT και τους γάμους ομοφυλόφιλων. «Δεν θα λάτρευα έναν Θεό που είναι ομοφοβικός και αυτό είναι το πόσο βαθιά νιώθω για αυτό», είπε το 2013, ξεκινώντας μια εκστρατεία για τα δικαιώματα των LGBT στο Κέιπ Τάουν.

“Θα αρνιόμουν να πάω σε έναν ομοφοβικό παράδεισο. Όχι, θα έλεγα, “Συγγνώμη, θα προτιμούσα να πάω στο άλλο μέρος”.

Ο Tutu είπε ότι ήταν τόσο παθιασμένος με αυτήν την εκστρατεία (για τα δικαιώματα των LGBT) όσο ήταν ποτέ για το απαρτχάιντ. “Για μένα, είναι στο ίδιο επίπεδο.”

Ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες θρησκευτικούς ηγέτες που υποστήριξε τα δικαιώματα των LGBT.

Η πολύ δημόσια στάση του Τούτου για τα δικαιώματα των LGBT τον έφερε σε αντίθεση με πολλούς στη Νότια Αφρική και σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς και εντός της Αγγλικανικής εκκλησίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ