Κλιματική αλλαγή: Το δραματικό «αποτύπωμα» που άφησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα το 2021


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη το 2021 προκάλεσαν τεράστια οικονομική καταστροφή και άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων απο την Ευρώπη μέχρι την Ασία

Τα καιρικά φαινόμενα, που συνδέονται με το μεταβαλλόμενο κλίμα, έφεραν δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η μελέτη, από τη φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid, εντόπισε 10 ακραία γεγονότα που το καθένα προκάλεσε ζημιά άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις προκλήθηκαν από τον τυφώνα Ida που έπληξε τις ΗΠΑ τον Αύγουστο και τις πλημμύρες στην Ευρώπη τον Ιούλιο. Σε πολλές φτωχότερες περιοχές, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες προκάλεσαν μαζικές εκτοπίσεις ανθρώπων και σοβαρές απώλειες.

Όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν προκαλούνται ή συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αν και οι επιστήμονες taσυνδέουν πλέον ολοένα και πιο συχνά. Μια κορυφαία ερευνήτρια, η Δρ Friederike Otto, έγραψε στο Twitter νωρίτερα αυτό το έτος ότι κάθε καύσωνας που συμβαίνει τώρα στον κόσμο «γίνεται πιο πιθανός και πιο έντονος» από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Σε σχέση με τις καταιγίδες και τους τυφώνες, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης αυτά τα γεγονότα. Τον Αύγουστο, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε το πρώτο μέρος της έκτης της έκθεσης αξιολόγησης.

«Η αναλογία των έντονων τροπικών κυκλώνων, της μέσης μέγιστης ταχύτητας ανέμου τροπικού κυκλώνα και της μέγιστης ταχύτητας ανέμου των πιο έντονων τροπικών κυκλώνων θα αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα με την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», ανέφερε η μελέτη.

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της αναφοράς, ο τυφώνας Ida έπληξε τις ΗΠΑ. Ηταν το πιο καταστροφικό οικονομικά γεγονός της χρονιάς. Ο τυφώνας ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους στη Λουιζιάνα να απομακρύνονται από τις εστίες τους.

Αυτή η καταιγίδα έφερε τεράστιες βροχοπτώσεις σε πολλές πολιτείες και πόλεις, με τη Νέα Υόρκη να εκδίδει για πρώτη φορά προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες. Eνενήντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τις οικονομικές απώλειες να υπολογίζονται στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το δεύτερο πιο δαπανηρό οικονομικό γεγονός ήταν οι εκτεταμένες πλημμύρες στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον Ιούλιο. Η ταχύτητα και η ένταση του νερού ήταν πρωτοφανή και 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι ζημιές που αναφέρθηκαν ήταν περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Aon, το 2021 είναι πιθανό να είναι η τέταρτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια που οι παγκόσμιες φυσικές καταστροφές κοστίζουν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση κατέγραψε επίσης πολλά άλλα γεγονότα όπου ο οικονομικός αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να εξακριβωθεί, αλλά ο αντίκτυπος στους ανθρώπους είναι σημαντικός.

Οι πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν εκτόπισαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους ενώ 200.000 αναγκάστηκαν να μετακινηθούν για να γλιτώσουν από τον κυκλώνα Tauktae που έπληξε την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες τον Μάιο.

«Αυτός είναι ένας τεράστιος ανθρώπινος αντίκτυπος», είπε η συγγραφέας της έκθεσης Δρ Kat Kramer από την Christian Aid. «Προφανώς, το να χάσεις το σπίτι σου, τα προς το ζην και τα πάντα, και να μην έχεις τους πόρους για να το ξαναχτίσεις είναι απίστευτα δύσκολο. Ενώ τουλάχιστον αν έχεις ασφάλεια, έχεις κάποιο μηχανισμό για να το ξαναχτίσεις» λέει.

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη μείωση των μελλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Καλεί επίσης τη Δύση να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες που υφίστανται τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Πηγή: ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ