Νέα μέτρα επιτροπή εμπειρογνωμόνων: Συνεδριάζει σήμερα για αποτίμηση των μέτρων και περαιτέρω αποφάσεις

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα, με σκοπό να αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα έπειτα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν από κοινού ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, στις 23 Δεκεμβρίου. Στόχος των λοιμωξιολόγων είναι να κρίνουν εάν όντως τα νέα μέτρα που πάρθηκαν κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και αν αποτυπώνεται αυτό επιδημιολογικά. Επιπλέον, θα αποφασιστεί εάν τα νέα μέτρα που συζητήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα για εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου πρόκειται να τεθούν σε ισχύ. Έχουν δεκαπλασιαστεί τα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον στην Αττική τις τελευταίες 4 ημέρες, σύμφωνα με ανάλυση στα λύματα. Αυτό σαφώς και δεν φαίνεται θετικό ως προς την πιθανότητα χαλάρωσης των μέτρων.

Για το 15νθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά η Επιτροπή έχει προτείνει μέτρα που θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα παραπέμπουν σε ειδικά ή γενικά lockdown και θα αφορούν:

  • τη διασκέδαση
  • τις αθλητικές εκδηλώσεις
  • την τηλεργασία
  • γενικότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες

Στα κέντρα διασκέδασης, αναμένεται να αποφασιστεί η μείωση του ωραρίου λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα και η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης μόνο για καθήμενους. Ενδέχεται να μειωθεί η πληρότητα, ακόμα και εφόσον λειτουργούν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί. Στα γήπεδα εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων (κεκλεισμένων των θυρών). Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν χρονικό ορίζοντα δύο εβδομάδων (15 ημέρες), ενώ μετά θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης επιδημιολογικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here