Ρωσία: Το Κρεμλίνο «ξέχασε» να καλέσει αντιπολιτευόμενη εφημερίδα στην ομιλία του Πούτιν


Το Κρεμλίνο «ξέχασε» να καλέσει την επικριτική στο καθεστώς εφημερίδα Novaya Gazeta στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν απέδωσε σε ανθρώπινο λάθος το γεγονός οτι δεν προσκλήθηκαν δημοσιογράφοι της Novaya Gazeta στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου. Η εφημερίδα σημειωτέον έχει δεχθεί απειλές λόγω της κάλυψης της διαφθοράς και των παραβιάσεων δικαιωμάτων.

Η Novaya Gazeta, η ρωσική εφημερίδα που ειναι γνωστή για την κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση Πούτιν, απουσίαζε από την ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου ηγέτη την περασμένη εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι απλώς ξέχασαν να καλέσουν εκπροσώπους της στην εκδήλωση.

«Η Novaya Gazeta δεν κλήθηκε, θα έλεγα – αυτό οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Στην πραγματικότητα, απλώς ξέχασαν. Ίσως είναι λάθος που το παραδέχομαι με αυτόν τον τρόπο, αλλά, πράγματι, ξεχάσαμε να τους καλέσουμε», είπε ο Πεσκόφ στο δίκτυο Russia-1 TV.

Άλλα μέσα ενημέρωσης που έμειναν εκτός επικοινώνησαν προληπτικά με το Κρεμλίνο και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να παρευρεθούν, είπε ο Πεσκόφ. Οι κανόνες κατά της COVID-19 απέτρεψαν την πρόσκληση της τελευταίας στιγμής.

Δύο ημέρες πριν δώσει ο Πούτιν τη συνέντευξη Τύπου, το προσωπικό του Κρεμλίνου θυμήθηκε τη Novaya Gazeta. Αλλά δυστυχώς ήταν πολύ αργά, είπε ο Πεσκόφ στο τηλεοπτικό κανάλι.

Μέχρι τότε, οι περισσότεροι από τους 500 διαπιστευμένους δημοσιογράφους είχαν παρουσιάσει τρία αρνητικά τεστ PCR προκειμένου να τους επιτραπεί να εισέλθουν στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία, είπε.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η απουσία «σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισε να διατυπωθεί ερώτηση της Novaya Gazeta». Πράγματι, ένας δημοσιογράφος από τον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy διάβασε μια ερώτηση εκ μέρους της εφημερίδας.

Ο Πούτιν ρωτήθηκε αν γνώριζε τα ονόματα εκείνων που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια και του κριτικού του Κρεμλίνου Μπόρις Νεμτσόφ.

Η Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα το 2006 μετά από χρόνια κριτικής για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Τσετσενία. Είναι μία από τις έξι δημοσιογράφους της Novaya Gazeta που δολοφονήθηκαν.

Την Κυριακή, το Russia-1 TV ρώτησε τον Πεσκόφ εάν ο Ρώσος πρόεδρος ήταν δυσαρεστημένος που δεν προσκλήθηκαν δημοσιογράφοι από τη Novaya Gazeta. «Όχι, δεν είναι», απάντησε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν απάντησε στην ερώτηση, αναφερόμενος στις προσπάθειες των ανακριτικών αρχών.

Η Novaya Gazeta, η οποία κυκλοφορεί τρεις φορές την εβδομάδα, ιδρύθηκε το 1993 μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Επικεντρώνεται σε εκθέσεις έρευνας σε βάθος για τη διαφθορά και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα είναι ένα από τα πολύ λίγα εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία και ο αρχισυντάκτης της, Ντμίτρι Μουράτοφ, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2021 για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στην πατρίδα του.

Η εφημερίδα έχει επιβιώσει από την καταστολή του Κρεμλίνου σε ανεξάρτητα και επικριτικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα πολλά απο αυτά να χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» ή να αναγκάζονται να κλείσουν.

Αρκετοί επιφανείς δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Η Ρωσία κατέχει την 150η θέση στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ