Ξηροδερμία χειμώνας: Συμβουλές για την πρόληψη της ξηροδερμίας του χειμώνα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας στις αλλαγές των εποχών; Αν ναι, πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει ότι φαίνεται να γίνεται πιο ξηρό και σκασμένο τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα. Ο κρύος αέρας, η ξηρή θερμότητα των εσωτερικών χώρων, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας και ο σκληρός χειμωνιάτικος άνεμος, μπορούν να μειώσουν την υγρασία στο δέρμα σας.  Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν και δεν υπάρχει διαφυγή από τον ξηρό, κρύο αέρα του χειμώνα.

Πώς θα αποτρέψετε την ξηροδερμία του χειμώνα; 

Το ξηρό δέρμα του χειμώνα δεν είναι αναπόφευκτο.  Κάνοντας κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα περιποίησης και τις συνήθειές σας και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα, ίσως μπορέσετε να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό και λείο όλο τον χειμώνα.

  • Ενυδατώστε αμέσως μετά το πλύσιμο: Κάθε φορά που πλένετε το πρόσωπο, τα χέρια ή το σώμα σας, αφαιρείτε τα φυσικά έλαια του δέρματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα κάθε φορά που πλένεστε, ειδικά το χειμώνα.
  • Βάλτε αντηλιακό: Δεδομένων των μικρότερων χειμερινών ημερών και του λιγοστού ηλιακού φωτός, μπορεί να σκέφτεστε να αφαιρέσετε το αντηλιακό από την πρωινή σας ρουτίνα, αλλά ξανασκεφτείτε το.  Ακόμη και το χειμώνα, η επιβλαβής υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να καταπονήσει το δέρμα σας.
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα: Οι υγραντήρες βοηθούν στην προσθήκη υγρασίας στον αέρα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν η θέρμανση εσωτερικών χώρων ενεργοποιείται τους χειμερινούς μήνες. Η ύπαρξη περισσότερης υγρασίας στον αέρα μπορεί να βοηθήσει να λειτουργήσει ως φυσικός ενυδατικός παράγοντας που, με τη σειρά του, μπορεί να αποτρέψει και να ανακουφίσει την ξηρότητα του δέρματος.
  • Μειώστε τη θερμοκρασία: Ένα ζεστό ντους ή μπάνιο στο τέλος μιας κρύας χειμωνιάτικης ημέρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικό. Αλλά, για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, καλύτερα να χρησιμοποιείτε πιο χλιαρό νερό.
  • Κάντε απολέπιση, προσεκτικά: Η απολέπιση, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας λείο και ζωντανό. Ωστόσο, είναι πιθανό να κάνετε υπερβολική απολέπιση του δέρματός σας εάν το κάνετε πολύ συχνά ή εάν χρησιμοποιείτε λάθος προϊόντα.
  • Ενυδατωθείτε από μέσα: Ένα άλλο βασικό βήμα για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και λαμπερό είναι να βεβαιωθείτε ότι παραμένει καλά ενυδατωμένο όλη την ημέρα. Αν δεν λαμβάνετε αρκετά υγρά, μπορεί να επηρεαστεί η εμφάνιση του δέρματός σας και να γίνει ευαίσθητο στην ξηρότητα. Εκτός από το να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι, μπορεί επίσης να θέλετε να εστιάστε και στην κατανάλωση τροφών, που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Επιλέξτε μαλακά υφάσματα: Οταν αντιμετωπίζετε δερματικά προβλήματα, καλό είναι να αποφεύγετε τα σκληρά υφάσματα. Δοκιμάστε να φοράτε χαλαρά, άνετα και μαλακά υφάσματα, για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλέον σωματικού ερεθισμού.
  • Φοράτε γάντια: Τα γάντια είναι φυσικό εμπόδιο ενάντια στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα των χεριών σας.

Συμπερασματικά, να σημειώσουμε, ότι δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε ξηρότητα  το χειμώνα στις περιοχές που είναι εκτεθειμένες στο κρύο. Ωστόσο, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορείτε εύκολα να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here