Ηνωμένο Βασίλειο φροντιστές: Περισσότερο από 1 εκατ. φροντιστές υγείας ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας


Εκατομμύρια απλήρωτοι φροντιστές σε όλη τη χώρα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει, σύμφωνα με έρευνα. Η φιλανθρωπική οργάνωση Carers Trust εξέτασε χιλιάδες απλήρωτους φροντιστές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι το 86% πιστεύει ότι οι ανάγκες τους αγνοούνται από την κυβέρνηση. Υπολογίζει ότι υπάρχουν τώρα 13,6 εκατομμύρια απλήρωτοι φροντιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο – συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αναλάβει ευθύνες φροντίδας για την οικογένεια και τους φίλους από την έναρξη της πανδημίας.

Ποια είναι η κατάσταση με τους φροντιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι μη αμειβόμενοι φροντιστές μπορούν συχνά να διεκδικήσουν 67,60 £ την εβδομάδα σε Επίδομα Φροντιστών από την κυβέρνηση. Αλλά ο ισχυρισμός αυτός ακυρώνει ορισμένα άλλα οφέλη και υπάρχει επίσης ένα όριο στο ποσό που μπορούν να κερδίσουν οι φροντιστές σε μια δουλειά. Μπορούν να τα διεκδικήσουν μόνο εάν αμείβονται λιγότερο από 128 £ την εβδομάδα και δεν είναι σε πλήρη εκπαίδευση. Η Carers Trust λέει ότι αυτή η κατάσταση αφήνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο φροντιστές να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας – και με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, τις πιέσεις στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα καθώς η πανδημία συνεχίζεται, η κατάσταση χειροτερεύει.

Η Sarah φροντίζει την κόρη της Sapphire, η οποία είναι αυτιστική και έχει άλλες ψυχικές παθήσεις. Λόγω των αναγκών της, η Sapphire δεν μπορεί να πάει σε γενικό σχολείο και η Sarah δεν μπόρεσε να βρει ένα κατάλληλο μέρος για αυτήν αλλού. Λόγω του χρόνου που αφιερώνει στη φροντίδα της, δεν μπορεί να εργαστεί – και λέει ότι η οικονομική υποστήριξη που λαμβάνουν από την κυβέρνηση δεν είναι αρκετά κοντά. “Έχουμε μείνει άστεγοι τρεις φορές”, είπε η Sarah. “Η μαμά μου ήταν η εγγυήτριά μου για αυτό το διαμέρισμα, αλλά είναι 75 ετών και έχασε τη δουλειά της λόγω της COVID. Δεν έχει οικονομικό νόημα να δουλέψω, γιατί η φροντίδα των παιδιών θα ήταν πιο ακριβή.”

Η Sarah δεν μπορεί να διεκδικήσει το επίδομα φροντίδας επειδή θα ακύρωνε ορισμένα από τα άλλα οφέλη στα οποία βασίζεται για τη φροντίδα της Sapphire. “Όταν έχασα αυτές τις 80 £ σε Universal Credit ήταν ένα πλήγμα”, είπε. “Πόσο μάλλον να πρέπει να βρω λεφτά για τον λογαριασμό μου στο φυσικό αέριο, το ρεύμα μου που αυξάνεται καθημερινά. Δεν έχω πίστωση, δεν έχω καν σωστό τραπεζικό λογαριασμό. Δεν έχω τρόπο να εξασφαλίσω τους επόμενους 12 μήνες όπως είναι”. Η Sarah είναι ένας από τους εκατομμύρια φροντιστές σε αυτή την κατάσταση – διχασμένη ανάμεσα στο να αφιερώνει τον χρόνο της στη φροντίδα του αγαπημένου της προσώπου και στην προσπάθεια να τα βγάλει πέρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ