Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου – Ζητάει την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.

Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έθεσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση στους διπλωματικούς συντάκτες των πεπραγμένων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσοβλου υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν άφησε κενά σε διπλωματικό επίπεδο, όσον αφορά «την παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης», όπως είπε, των νησιών του Αιγαίου.

«Οι πρόσφατες προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να αυξήσουν τεχνητά την ένταση στο Αιγαίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Η αποφασιστικότητά μας είναι επίσης πλήρης» δήλωσε.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Προστατέψαμε αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)” στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 2021, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσπάθησαν να στείλουν επτά φορές ερευνητικά πλοία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας. Τους αποτρέψαμε όλες τις φορές με τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και την παρουσία μας στο πεδίο όταν χρειάστηκε».

Για το Κυπριακό υπενθύμισε ότι η Τουρκία έθεσε στην διεθνή ατζέντα τη λύση των δύο κρατών, «με βάση την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων. Και με το άνοιγμα των Βαρωσίων αλλάξαμε τα δεδομένα, ενώ στη Γενέυη καταγράψαμε τη δίκαιη πολιτική μας σε σχέση με την “ΤΔΒΚ”».

«Δεν ανεχθήκαμε βήματα εχθρικά προς τη χώρα μας στις σχέσεις με την Ελλάδα» προσέθεσε, λέγοντας ωστόσο ότι η Τουρκία με την αποφασιστική της στάση έκανε επίσης σημαντικά βήματα προς τον διάλογο, πραγματοποίησε αμοιβαίες επισκέψεις με την Αθήνα και αποδέχθηκε κοινό σχέδιο δράσης για βήματα που πρέπει να γίνουν σε συνολικά 25 θέματα στον οικονομικό τομέα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ