Θεοδωρίδου: Η γ’ δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (27/12) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι διεθνώς το 2021 θεωρείται ως το έτος θαυμαστής πορείας και εξέλιξης των εμβολίων, που άρχισε με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Νέες θεραπείες έχουν αναπτυχθεί για την βελτίωση της νόσου και έχουν επιτευχθεί προγράμματα εμβολιασμού. Το πρόγραμμα Ελευθερία ξεκίνησε την προσπάθεια του με το εμβόλιο της Pfizer που λόγω αρχικής περιορισμένης πρόσβασης στα σκευάσματα, οδήγησε σε συστάσεις για την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των ατόμων που είναι ευάλωτοι. Ο αρχικός ενθουσιασμός σχετικά με τα εμβόλια χαλάρωσε εν συνεχεία λόγω των αντιεμβολιαστών και της αμφισβήτησης της αποτελεσμάτικότητας των εμβολίων λόγω των μεταλλάξεων. Η δέλτα ήταν πραγματικά η μετάλλαξη που έκανε την ανατροπή.

Μέχρι σήμερα είναι γωνστό ότι η Όμικορν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Ο κίνδυνος εισαγωγής είναι μικρότερος σε σύγκριση με τη Δέλτα, κατά 40 μικρότερη η διάρκεια νοσηλείας, τα στοιχεία του θνητότητας θέλουν ακόμη χρόνο, ενώ ο παράγων της επαναλοίμωξης μέχρι σήμερα υποτιμάται. λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας μπορεί να πιέσει το ΕΣΥ.

Μεγάλη αναησυχία λόγω των μεταλλάξεων στην ακίδα του μεταλλαγμένου ιού. Ο ορός ατόμων που είχαν νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί ή είχαν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση παρατηρείται μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα. Παρά τη μείωση, η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου. Μελλοντικά τα εμβόλια κατά της κόβιντ θα χορηγούνται όπως και τα αντίστοιχα για τον ιό της γρίπης.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ