Νέα μέτρα: Τι είναι οι μάσκες KN-95 και FFP2 – Πού είναι υποχρεωτικές


Νέα μέτρα: Που θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα KN-95 από 3 Ιανουαρίου του 2022.

Η μετάλλαξη Όμικρον τείνει να επικρατήσει έναντι της Δέλτα και στην Ελλάδα, με τη ραγδαία εξάπλωσή της να χτυπά καμπανάκια στο σύστημα υγείας.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Πρόκειται για τη μάσκα που φέρει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 – 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου έχουν ως εξής:

  • Οι επιχειρήσεις σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι ανοιχτές έως τα μεσάνυχτα και μόνο με καθήμενους. Αν παρατηρηθούν παραβιάσεις θα σταματήσει και η μουσική. Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.
  • Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα 10%, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή KΝ95) ή διπλής μάσκας στους εργαζομένους της εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας, όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό που είναι εφικτό
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών. Ενώ για αυτό το διάστημα θα αυστηροποιηθούν και τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε παράλληλα έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. «Να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα. Να τηρούμε τα μέτρα, να διασκεδάσουμε αλλά την επόμενη ημέρα να κάνουν κι έναν έλεγχο ειδικά αν έρθουμε σε επαφή με άτομα άνω των 60 ετών», είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ