Σεξ ψυχική υγεία: Πώς η υγιής σεξουαλική ζωή υποστηρίζει την καλή ψυχική υγεία


Κάθε άνθρωπος έχει βασικές ανάγκες. Όταν δεν ικανοποιούμε αυτές τις ανάγκες, η ψυχική και μερικές φορές η σωματική μας υγεία μπορεί να υποφέρει ως αποτέλεσμα. Όταν σκεφτόμαστε τις θεμελιώδεις ανθρώπινες ανάγκες, στο μυαλό μας έρχονται η τροφή, η στέγη και το νερό. Ωστόσο, μια υγιής σεξουαλική ζωή είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο για μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή για πολλούς ανθρώπους.

Αν και δεν είναι σωματικά ή ψυχολογικά ανθυγιεινό για κάποιον να μην κάνει σεξ, για άτομα που ποθούν την οικειότητα μιας σεξουαλικής σχέσης, μια υγιής σεξουαλική ζωή είναι ζωτικό μέρος μιας πλήρους και ευτυχισμένης ζωής. Το σεξ υποστηρίζει επίσης την καλή ψυχική υγεία με πολλούς τρόπους.

Ενισχύει τη σεροτονίνη

Η χαμηλή σεροτονίνη μπορεί να σας κάνει να μην μπορείτε να δημιουργήσετε ή να ενεργήσετε σύμφωνα με σχέδια και στρατηγικές. Εάν έχετε χαμηλή σεροτονίνη, μπορεί να έχετε δυσκολία να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας. Μπορεί επίσης να ταράζεστε εύκολα, να αισθάνεστε πεσμένοι ή να μην μπορείτε να ελέγξετε τις παρορμήσεις σας.

Το σεξ ενισχύει τη σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη βελτίωση της διάθεσής σας και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Επιπλέον, μια από τις ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού είναι η σεροτονίνη, που έχει αγχολυτικές δράσεις.

Ενισχύει την Αυτοεκτίμηση

Η έλλειψη σεξ μπορεί να είναι επιβλαβής, προκαλώντας πτώση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής σας. Όταν κάνετε σεξ, τα συναισθήματα οικειότητας με τον σύντροφό σας, καθώς και το να νιώθετε ότι είστε επιθυμητοί/ες, ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας και τη συνολική ευημερία σας.

Οδηγεί σε καλύτερο ύπνο

Το σεξ βελτιώνει επίσης τον τρόπο που κοιμάστε. Επειδή το σώμα σας απελευθερώνει προλακτίνη, μια ορμόνη που σας βοηθά να αισθάνεστε ξεκούραστοι και χαλαροί. Ο οργασμός απελευθερώνει επίσης ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προάγει τον ύπνο. Δεδομένου ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει μια διαταραχή ψυχικής υγείας ή να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε μια διαταραχή, ο καλύτερος ύπνος είναι ένα από τα βασικά κλειδιά στην ευεξία.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ