Άμυλο διατροφή: Γιατί χρειαζόμαστε αμυλούχα τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή

Tα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων μας και παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή. Πηγές αμύλου – όπως οι πατάτες, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά – θα πρέπει να αποτελούν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της τροφής που καταναλώνετε. Όπου μπορείτε, επιλέξτε ποικιλίες ολικής αλέσεως και τρώτε πατάτες με τη φλούδα τους για περισσότερες φυτικές ίνες.

Θα πρέπει να τρώμε ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα κάθε μέρα ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Γιατί χρειάζεστε τα αμυλούχα τρόφιμα;

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αμυλούχα τρόφιμα παχαίνουν, αλλά γραμμάριο προς γραμμάριο περιέχουν λιγότερες από τις μισές θερμίδες λίπους. Απλώς προσέξτε τα πρόσθετα λίπη που χρησιμοποιείτε όταν τα μαγειρεύετε και τα σερβίρετε, γιατί αυτό θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Αμυλούχα τρόφιμα και φυτικές ίνες

Οι ποικιλίες αμυλούχων τροφών ολικής αλέσεως και οι πατάτες (ιδιαίτερα όταν τρώγονται με το δέρμα τους) είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Οι ίνες είναι το όνομα που δίνεται σε μια σειρά ουσιών που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των λαχανικών, των φρούτων, των οσπρίων και των δημητριακών. Οι φυτικές ίνες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν βοηθούν άλλα τρόφιμα και άχρηστα προϊόντα να μετακινηθούν μέσω του εντέρου. Οι φλούδες πατάτας, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι όλα καλές πηγές αυτού του είδους φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα έντερά σας υγιή και να αισθάνεστε χορτάτοι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να φάτε πάρα πολύ. Αυτό κάνει τα αμυλούχα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τις πατάτες που τρώγονται με τη φλούδα τους να αποτελούν μια ιδιαίτερα καλή επιλογή εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here