Αλκοόλ: Γιατί το gin μας κάνει πιο επιθετικούς;

Το gin tonic έχει γίνει η πιο συχνή επιλογή αλκοόλ σε κάθε έξοδο των millennials και κάτω. Ακόμα και όσοι ρομαντικοί επιμένουν στην παραγγελία φιάλης, στις περισσότερες περιπτώσεις το gin είναι το επιλογή της παρέας. Ωστόσο, είναι μια τάση που έρχεται με μια δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά μας, μας κάνει κάπως ευέξαπτους.

Έρευνα έδειξε πως όσοι καταναλώνουν gin νιώθουν ως και 20% περισσότερο επιθετικοί κι εκνευρισμένοι σε σχέση με όσους πίνουν μπίρα ή κρασί. Ο καθηγητής Mark Bellis είναι ένας εκ των συντακτών της έρευνας. Κι αποκαλύπτει ότι αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση της κατανάλωσης αλκοόλ και επιθετικότητας. Καταρρίπτει όμως την φήμη του ρουμιού ως του πιο φασαριόζικου ποτού.

Το αλκοόλ που μας φέρνει νεύρα

Η αλήθεια είναι ότι το gin ήταν και αυτό ένα κακόφημο ποτό κατά το παρελθόν και κατά τον 18ο αιώνα το θεωρούσαν υπεύθυνο ακόμα και για ψυχικές παθήσεις. Δηλαδή καμία σχέση με τον σύγχρονο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του και εντελώς αντίθετο με την απεικόνιση που είχε στο Gin Lane του William Hogarth.

Τότε το gin είχε το παρατσούκλι “Mother’s Ruin” επειδή θεωρούσαν πως διαφθείρει της νεαρές κορασίδες. Όμως από την έρευνα προκύπτει ότι οι άντρες είναι αυτοί που τους χαλάει περισσότερο. Φαίνεται πως τα συναισθήματα οργής και επιθετικότητας χτυπάνε περισσότερο τους άντρες. Κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει κάποια προφανή εξήγηση.

Ταυτόχρονα το κρασί και η μπίρα είναι τα πιο χαλαρωτικά ποτά της έρευνας. Από τη μία δεν προκαλούν τον εκνευρισμό του gin και από την άλλη δίνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσω της ηρεμίας που προσφέρουν. Το κόκκινο κρασί μάλιστα δίνει κι ένα αίσθημα κόπωσης μετά από μερικά ποτήρια πολλαπλασιάζοντας τη διάχυτη χαλαρότητα.

Σε γενικές γραμμές όλα τα αποστάγματα δείχνουν να προκαλούν περισσότερες εναλλαγές συναισθημάτων. Το 58,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα νιώθει περισσότερη ενέργεια μετά από μερικά ποτά, το 59% νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ το 42,4 εμφανίζει μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία

Στα δυσάρεστα συναισθήματα έχουμε τον θυμό, σε ποσοστό 29,8%, ναυτίας στο 47,8%, ενώ το 27,8% ένιωσε περισσότερη ανησυχία. Στα δυσάρεστα συναισθήματα το gin έχει μια πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με τα υπόλοιπα αποστάγματα.

Συνεπώς αν ανήκετε κι εσείς στην πλειοψηφία του gin & tonic, θα πρέπει να δείξετε ένα παραπάνω επίπεδο εγκράτειας για να μην έχουμε αχρείαστα μελοδράματα το Σαββατόβραδο. Βέβαια πάντα υπάρχουν και οι εναλλακτικές των πιο «χαλαρωτικών» ποτών.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here