Παχυσαρκία εγκεφαλική λειτουργία: Ο κίνδυνος παχυσαρκίας κρύβεται στα νευρωνικά δίκτυα


Οι παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία που σχετίζονται με το οικογενειακό υπόβαθρο και έχουν να κάνουν με αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία, διαπιστώνει μια μελέτη που διεξήχθη στο Φινλανδικό Κέντρο PET του Turku. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λειτουργία των νευρωνικών δικτύων που ρυθμίζουν τον κορεσμό και την όρεξη αλλάζει ήδη πριν ένα άτομο εμφανίσει παχυσαρκία. Η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο αυξανόμενο πρόβλημα υγείας και απαιτούνται νέες παρεμβάσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία συνδέεται με αλλαγές στην ευαισθησία του εγκεφάλου στην ινσουλίνη και στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να εξηγούν την αυξημένη όρεξη και την υπερκατανάλωση τροφής. “Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί εάν αυτές οι αλλαγές είναι ορατές στον εγκέφαλο ήδη πριν από ένα άτομο εμφανίσει παχυσαρκία και εάν αυτές οι αλλαγές θα αύξαναν τον κίνδυνο για μελλοντική παχυσαρκία”, λέει ο υποψήφιος διδάκτορας Tatu Kantonen από το Τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη του Kantonen διερεύνησε τις αλλαγές στον εγκέφαλο στην προ-παχυσαρκία μελετώντας τη λειτουργία της ινσουλίνης, των οπιοειδών και των κανναβινοειδών μέσω απεικόνισης PET. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αποτελούνταν από 41 νεαρούς άνδρες με διαφορετικό αριθμό παραγόντων κινδύνου παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την οικογένεια, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης των γονέων, συσχετίστηκαν με αλλοιωμένη σηματοδότηση ινσουλίνης στον εγκέφαλο του ατόμου, καθώς και με μειωμένη λειτουργία των συστημάτων οπιοειδών και κανναβιοειδών.

“Η διαταραχή στα νευρωνικά δίκτυα που ελέγχουν τον κορεσμό και την όρεξη μπορεί επομένως να παρατηρηθεί ήδη πριν από το άτομο εμφανίσει παχυσαρκία και αυτές οι εγκεφαλικές αλλαγές συνδέονται με παράγοντες κινδύνου παχυσαρκίας που σχετίζονται με την οικογένεια. Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη παρεμβάσεων πρόληψης και θεραπείας για να δείχνουν ότι ο εγκέφαλος και το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι σημαντικοί στόχοι στη θεραπεία της παχυσαρκίας”, λέει ο Kantonen.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ