Αυστραλία Όμικρον: Η χώρα καταγράφει ένα ακόμη ρεκόρ κρουσμάτων


Η Αυστραλία κατέγραψε άλλη μια αύξηση ρεκόρ στις μολύνσεις από την COVID-19 την Τρίτη, καθώς ένα ξέσπασμα της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Omicron διέκοψε το άνοιγμα της οικονομίας, ενώ οι ηγέτες των πολιτειών μάλωναν για τους εσωτερικούς ελέγχους στα σύνορα. Η χώρα ανέφερε 10.269 νέα κρούσματα του κορωνοϊού την προηγούμενη ημέρα, ξεπερνώντας για άλλη μια φορά την κορύφωσή της μια ημέρα νωρίτερα, καθώς αντιμετωπίζει ένα προγραμματισμένο άνοιγμα ενώ η νέα παραλλαγή μαίνεται.

Καταγράφηκαν πέντε θάνατοι από την COVID-19, ανεβάζοντας τους συνολικούς θανάτους σε λίγο περισσότερους από 2.200 από την έναρξη της πανδημίας. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν εάν κάποιος από τους νέους θανάτους σχετίζεται με την παραλλαγή Omicron. Η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο λοιμώδης από τα προηγούμενα στελέχη. Άρχισε μάλιστα να εξαπλώνεται στην Αυστραλία μόλις ξεκίνησαν τα σχέδια να ανοίξει ξανά μετά από σχεδόν δύο χρόνια lockdown stop-start. Το ποσοστό εμβολιασμού για Αυστραλούς ηλικίας άνω των 16 ετών είναι άνω του 90%.

Αυστραλία και Covid

Με την επανέναρξη του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων οι ηγέτες της πολιτείας της χώρας επανέφεραν ορισμένα μέτρα περιορισμού όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι έλεγχοι με κωδικό QR σε δημόσιους χώρους. Οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων οδήγησαν επίσης σε υποχρεωτική απομόνωση χιλιάδων εργαζομένων στους τομείς της φιλοξενίας, της ψυχαγωγίας και των αεροπορικών εταιρειών, τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από τα lockdown, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν θεατρικές παραστάσεις, να κλείσουν εστιατόρια και να αναβληθούν πτήσεις.

Το ξέσπασμα έχει επίσης τροφοδοτήσει μια επανάληψη της σπασμωδικής εσωτερικής πολιτικής που καθόρισε μεγάλο μέρος της πανδημίας καθώς ορισμένα κράτη αντιστέκονται στις εκκλήσεις για άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Η Νέα Νότια Ουαλία (NSW), η έδρα του Σίδνεϊ και το ένα τρίτο του πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων της Αυστραλίας, κάλεσε το γειτονικό Κουίνσλαντ να μεταβεί από την υποχρεωτική κλινική εξέταση στο  σημείο προέλευσης στον επιτόπιο γρήγορο έλεγχο αντιγόνου για άτομα που ταξιδεύουν εκεί.

Ο υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπραντ Χάζαρντ είπε ότι το ένα τέταρτο των κλινικών δοκιμών στην πολιτεία του ήταν «τουριστικές εξετάσεις» για ασυμπτωματικούς ανθρώπους, ασκώντας τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας, μεγάλες ουρές δοκιμών και χρόνους αναμονής πολλών ημερών για αποτελέσματα. Σε μια περίπτωση, μια κλινική δοκιμών του Σίδνεϊ έστειλε λανθασμένα αρνητικά αποτελέσματα σε 400 θετικούς στην COVID-19 και στη συνέχεια έστειλε πρόωρα σε 950 άτομα αρνητικά αποτελέσματα όταν 486 ήταν πραγματικά θετικά. Το μπέρδεμα ήταν αποτέλεσμα «ανθρώπινου λάθους και όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό πίεση, τα ανθρώπινα λάθη είναι πιο συχνά», είπε ο Χάζαρντ.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ