Ανατροπή! Εκκλησία της Κρήτης: Οι 3 μητροπολίτες που διεκδικούν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, για την επιλογή των τριών υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ένας εκ των Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (7 ψήφους), Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος (7 ψήφους) και Πέτρας και Χερσονήσου Γεράσιμος (5 ψήφους), θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, που πλέον ανήκει στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες.

Σημειώνεται πως ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας έλαβε 3 ψήφους.

Το «τριπρόσωπο», όπως είθισται να λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα και παράδοση, είναι τα τρία πρόσωπα τα οποίαεπιλέχθηκαν με ψηφοφορία από τους 8 Μητροπολίτες της Κρήτης, ενώ κατόπιν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επιλέξει τον έναν από τους τρεις για να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, που πλέον ανήκει στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα συνέρχεται η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος με σκοπό την κατάρτιση του «τριπροσώπου». Η εκκίνηση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου θα γίνει στις 11 π.μ. και αναμένεται να διαρκέσει μία με δύο ώρες. Σκοπός είναι να επιλεχθούν οι τρεις επικρατέστεροι Μητροπολίτες και από τις αρχές του επόμενου έτους, όταν συγκληθεί η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Κρήτη θα έχει τον επόμενο Ποιμενάρχη. Όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα πρέπει να είναι Μητροπολίτης του νησιού. Δεν μπορεί ο Πατριάρχης, ο οποίος έχει βαρύνουσα άποψη στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριάρχη, να κάνει Αρχιεπίσκοπο έναν ιεράρχη ο οποίος ασκεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα εκτός Κρήτης.

Τον Μητροπολίτη στην κενή θέση που θα προκύψει μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου τον εκλέγει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με πρόεδρο τον νέο Αρχιεπίσκοπο μετά την ενθρόνισή του.

Πρωτόγνωρη διαδικασία

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Μέχρι και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, το “τριπρόσωπο” εκλεγόταν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων όριζε το “τριπρόσωπο” ανάμεσα στους 8 Μητροπολίτες του νησιού και το έστελνε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πλέον, η ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου περνάει στα χέρια των Μητροπολιτών του νησιού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Εκκλησία της Ελλάδας: ο Αρχιεπίσκοπος πάσης Ελλάδας εκλέγεται από τους Μητροπολίτες της Ελλάδας. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ στην Εκκλησία της Κρήτης. Οι Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης θα επιλέξουν το “τριπρόσωπο”, κάτι που αποτελεί πρωτόγνωρο για τα εκκλησιαστικά πράγματα της Κρήτης. Για πρώτη φορά δε θα το κάνει ο υπουργός Παιδείας. Και κατόπιν τον πρώτο λόγο τον έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Κρήτη, σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ελλάδας που είναι Αυτοκέφαλη, έχει ένα ημιαυτόνομο καθεστώς.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπων της Εκκλησίας της Κρήτης, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 σήμερα το πρωί. Θα διαρκέσει δε κοντά στη μία ή τις δύο ώρες το αργότερο, ενώ όλοι οι Μητροπολίτες του νησιού θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία θα γίνει με ψηφοδέλτιο και ο κάθε Μητροπολίτης οφείλει να ψηφίσει τρία πρόσωπα. Είναι υποχρεωτικό και απαραίτητο να ψηφιστούν τρία πρόσωπα. Σε περίπτωση που ψηφίσει κάποιος Μητροπολίτης δύο πρόσωπα ή ακόμη και τέσσερα, δηλαδή λιγότερα ή παραπάνω από τρία πρόσωπα, τότε το ψηφοδέλτιο βγαίνει άκυρο. Κατόπιν, ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης (ενδεχομένως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης) θα ανακοινώσει δημόσια το “τριπρόσωπο”.

Κατόπιν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει για τον επόμενο Ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Κρήτης.

Οι οχτώ Μητροπολίτες – Ποιοι είναι οι υποψήφιοι και ποιοι οι επικρατέστεροι

Υποψήφιοι είναι όλοι οι Μητροπολίτες του νησιού, όπως αναφέρει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης. Η “Νέα Κρήτη” παρουσιάζει τους 8 Μητροπολίτες, ξεκαθαρίζοντας πως, με βάση τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, οι τρεις πρώτοι είναι και οι τρεις επικρατέστεροι.

Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1964. Το έτος 1997 διορίστηκε από τον Σεβασμιότατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισσάμου και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου. Την 4η Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου.
Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Ανδρέας Νανάκης. Γεννήθηκε το 1957 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1988 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1992 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος υπό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου. Το διάστημα 1992-1994 διετέλεσε πρώτος σχολάρχης της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης από το 2006 έως το 2020. Είναι τακτικός καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος Αντωνόπουλος. Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1968 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1991 περάτωσε τα μαθήματα Ιστορικής Θεολογίας του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής στο ΑΠΘ. Το 1991 έγινε μοναχός στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Σεληναρίου και χειροτονήθηκε διάκονος, και αργότερα πρεσβύτερος, διακονώντας ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Το 2005 εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κνωσού, βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και αρχιγραμματέας της Συνόδου. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, Μακάριος Δουλουφάκης. Γεννήθηκε στις Δαφνές Ηρακλείου το 1961. Σπούδασε Θεολογία στα πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και της Θεσσαλονίκης. Το 1987 χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1990 διορίστηκε Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης μέχρι το 2000, οπότε εξελέγη Επίσκοπος Κνωσού. Το 2001 εξελέγη γραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ το 2005 εξελέγη Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας. Είναι άξιο αναφοράς πως δεν είναι λίγες οι εκκλησιαστικές ιστοσελίδες οι οποίοι θεωρούν τον Μητροπολίτη Γορτύνης ως επικρατέστερο και ένα από τα τρία πρόσωπα.
Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Ειρηναίος Μεσαρχάκης. Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος γεννήθηκε το 1944 στη Σπηλιά Χανίων. Το 1963 εισήχθη δόκιμος στην Ιερά Μονή Κυρίας Οδηγήτριας Γωνιάς. Το 1964 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κυρίας Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμπαρίου υπό του Μητροπολίτου Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου. Το 1974 χειροτονήθηκε διάκονος και τον Ιούνιο του 1970 πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο. Στις 14 Φεβρουαρίου 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.
Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος Μαρματάκης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 17 Σεπτεμβρίου 1969. Στις 13 Οκτωβρίου 2001 έλαβε το οφίκιο της πνευματικής πατρότητος υπό του Επισκόπου Κνωσού Μακαρίου. Στις 14 Δεκεμβρίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Αυγούστου 2017 κλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1958. Το 1976 έγινε μοναχός, το 1981 χειροτονήθηκε διάκονος και το επόμενο έτος πρεσβύτερος. Το 2001 διορίστηκε από τον τότε Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Ειρηναίο, Πρωτοσύγκελός του. Στις 7 Νοεμβρίου του 2006 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλος Διαμαντάκης. Γεννήθηκε στις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου το 1971. Αφού έλαβε πτυχίο Θεολογίας από το ΑΠΘ, έγινε μοναχός το 1995. Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ το 1998 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Το 1999 διορίστηκε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Στις 12 Οκτωβρίου 2016 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 19 Νοεμβρίου


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ