ΚΙΝΑΛ: Ιδεολογικό μέτωπο με την κυβέρνηση και μακριά… από τον ΣΥΡΙΖΑ


Αποφασισμένος να διατηρήσει ένα σκληρό αντιπολιτευτικό μέτωπο έναντι της κυβέρνησης, το οποίο θα έχει ξεκάθαρες ιδεολογικές γραμμές, εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θέλει να αναδείξει τις διαφορές τις Σοσιαλδημοκρατίας από τη Δεξιά, κρατώντας, παράλληλα, αποστάσεις ασφαλείας και από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας την κατεύθυνση της πολιτικής αυτονομίας, που χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Είναι ξεκάθαρο πως στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν από τη σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική που χρησιμοποίησε το Κίνημα Αλλαγής, τόσο στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, όσο και στην κριτική που τους άσκησαν για τα μέτρα που έναντι της μετάλλαξης «Ο». Μάλιστα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έκαναν λόγο για ανακοινώσεις «που μοιάζουν με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ».

Η παραπάνω κυβερνητική αντίδραση, ελήφθη από τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ως απάντηση αμηχανίας, αφού όπως τόνιζαν, το Μαξίμου είχε «καλομάθει» στην εύκολη αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμπλήρωσαν, επίσης, πως τα πράγματα, πλέον, έχουν αλλάξει και πως η κυβέρνηση θα έχει απέναντι της έναν ισχυρό αντίπαλο, που όχι μόνο θα τους απαντάει με τον τρόπο που αρμόζει, αλλά θα καταθέτει και προτάσεις στους πολίτες.

Ιδεολογικό μέτωπο

Από τα όσα έλαβαν χώρα τις πρώτες 15 ημέρες που στο «τιμόνι» της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθίσταται σαφές πως το ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει να ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή είναι απολύτως λογική, καθώς η Δεξιά αποτελεί τον παραδοσιακό «εχθρό» της Σοσιαλδημοκρατίας, άσχετα αν αυτό «ξεθώριασε» τα προηγούμενα 20 χρόνια, με αποτέλεσμα δύσκολα να μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει την πολιτική ταυτότητα των κομμάτων που βρέθηκαν στην εξουσία, στην Ευρώπη.

Και αν η Σοσιαλδημοκρατία έμοιαζε «ξεπεσμένη» και ανεπίκαιρη, ήρθε η πανδημία να την καταστήσει πάλι πρωταγωνίστρια, τονίζουν αρκετά στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Έτσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να πάρει «διαζύγιο» από την περίοδο που ταύτισε τη παράταξη του με τη Νέα Δημοκρατία και να ακολουθήσει έναν ρόλο που αρμόζει στην ιστορία της.

Επίσης, είναι σαφές πως αν όντως θέλει να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο «μπρα ντε φερ» για την Κεντροαριστερά, τότε θα πρέπει να ασκεί συστηματικά σκληρή αντιπολίτευση, καταθέτοντας, παράλληλα, και μία σειρά από εναλλακτικές προτάσεις.

Μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή που το ΚΙΝΑΛ «χτυπάει» την κυβέρνηση, προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία είναι ιδεολογικό, η σύγκρουση -έστω και με όχι μεγάλη σφοδρότητα- με την Κουμουνδούρου, αποτελεί υπόθεση «ζωτικής» σημασίας.

Και αυτό γιατί και τα δύο κόμματα προσπαθούν να επικρατήσουν στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης. Ταυτόχρονα, ο Νίκος Ανδρουλάκης «φοβάται» ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να τον «παγιδεύσει» μέσω τον προτάσεων για «προοδευτική κυβέρνηση» που καταθέτει, με σκοπό να χρησιμοποιήσει το ΚΙΝΑΛ για να αναρριχηθεί ξανά στην εξουσία και μετά να το «λεηλατήσει».

Επομένως, φαντάζει λογικό ότι θα διατηρήσει αποστάσεις ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία τα όσα έκανε ως κυβέρνηση, αλλά και τους λόγους δεν τον θεωρεί πραγματική «προοδευτική» πολιτική δύναμη, αλλά «λαϊκίστικο» δημιούργημα της κρίσης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των αποστάσεων που διατηρεί η Χαριλάου Τρικούπη από την Κουμουνδούρου, είναι το ότι διαχώρισε πλήρως τη θέση του από το αίτημα για εκλογές που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι δεν είναι «ανεύθυνο» για να ζητήσει εκλογές στην κορύφωση της πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως αν αυτές έλθουν, ευπρόσδεκτες θα είναι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ