Αθλητισμός: Το Τάι Τσι ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο [vid]

Το Tai chi είναι μια αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη που συνδυάζει αργές, εστιασμένες κινήσεις του σώματος, διαλογισμό και βαθιά αναπνοή. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για αυτοάμυνα, τώρα εφαρμόζεται ως μια ήπια μορφή άσκησης, και έχει χρησιμοποιηθεί ως μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM).

Οι χαλαρές και εσκεμμένες κινήσεις του τάι τσι βοηθούν στην ανάπτυξη της ισορροπίας, του συντονισμού και της ευελιξίας. Στην διάρκεια της άσκησης, μετακινείτε από τη μια θέση στην άλλη χωρίς να σταματάτε, έτσι ώστε το σώμα σας να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση καθόλη τη συνεδρία tai chi. Επειδή πρέπει να εστιάσετε στην αναπνοή και τις κινήσεις του σώματός σας, το τάι τσι λειτουργεί σαν ένας διαλογισμός εν κινήσει.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές τάι τσι, αλλά όλες μοιράζονται τις ελεγχόμενες και ρέουσες κινήσεις του σώματος και την εστίαση στην αναπνοή.

Το τάι τσι μπορεί να εξασκηθεί ομαδικά ή μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις μόνοι σας, αφού μάθετε τις κινήσεις. Ορισμένες κινήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ευελιξίας και της ισορροπίας, ενώ ολόκληρη η σειρά κινήσεων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής φυσικής σας κατάστασης.

Το Τάι Τσι ως συμπληρωματική θεραπεία

Το Τάι Τσι δεν θεραπεύει τον καρκίνο. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι το τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στον περιορισμό του στρες, στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας και στη βελτίωση του ύπνου. Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι το τακτικό τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη και να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή σας. Οι ίδιες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι η τακτική άσκηση του τάι τσι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όσων ασκούνται.

Πολύ μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις tai chi μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα, οι ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της κίνησης του ώμου μετά την επέμβαση και να μειώσουν προσωρινά το λεμφοίδημα. Σε γενικές γραμμές, με τακτική εξάσκηση, το τάι τσι βελτιώνει την ευλυγισία, τη δύναμη, την ισορροπία και τη φυσική σας κατάσταση.

Παρενέργειες και κίνδυνοι του τάι τσι

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε το τάι τσι. Ενημερώστε τον δάσκαλό σας στο τάι τσι για τη διάγνωση του καρκίνου και τη συνολική σας υγεία. Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε ή να αλλάξετε ορισμένες κινήσεις ή στάσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Επειδή το τάι τσι χρησιμοποιεί αργές και απαλές κινήσεις, θεωρείται ότι είναι μια ασφαλής, χαμηλής επίπτωσης σωματική δραστηριότητα. Όπως με κάθε άσκηση, οι μύες ή οι αρθρώσεις σας μπορεί να είναι λίγο δύσκαμπτοι όταν ξεκινάτε, ειδικά αν δεν αθλείστε για ορισμένο καιρό.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here