Κορονοϊός – Πλεύρης: Ίσως και πριν την Πρωτοχρονιά τα νέα μέτρα – Τι είπε για γενικό lockdown


«Πιθανό το ενδεχόμενο να έχουμε μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου», ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί έκπληξη.

Νωρίτερα, πριν την Πρωτοχρονιά, αναμένονται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, λόγω της εκτόξευσης που παρουσίασαν τα κρούσματα την Τρίτη (28/12) και τα οποία ξεπέρασαν τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις ξεπερνώντας τα 21.000.

Για την εφαρμογή των μέτρων πριν την αλλαγή του χρόνου, μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Mega, «αυτήν την στιγμή έχουμε αποφασίσει κάποια μέτρα που εξετάζαμε εάν θα εφαρμοζόντουσαν από τις 3 Ιανουαρίου ή αν εάν θα εφαρμοζόντουσαν άμεσα. Προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, εκτιμήσαμε ότι βάσει των συνθηκών και των κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της επιτροπής αύριο ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν σε νωρίτερη βάση».

Ο κ. Πλεύρης δεν έκανε λόγο για νέα μέτρα, αλλά γι’ αυτά που που είχαν αποφασιστεί να εφαρμοστούν το προηγούμενο διάστημα. «Δε μιλάμε για νέα μέτρα αλλά για να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν σε προηγούμενο στάδιο, ενδεχομένως και από την επόμενη ημέρα. Αντιλαμβάνομαι ότι αν έρθουν νωρίτερα τα μέτρα θα υπάρξει προσαρμογή βάσει των ημερών. Σε περίπτωση που έρθουν νωρίτερα, θα υπάρξει προσαρμογή ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μη δημιούργει υπερμεταδοτικότητα όπως συμβαίνει στα κλαμπ, στην όρθια διασκέδαση».

Αναμενόμενος ο αριθμός των κρουσμάτων

Καθιστώντας σαφές ότι είναι «πιθανό το ενδεχόμενο να έχουμε μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου», ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί έκπληξη.

«Έκπληξη δεν ήταν διότι βλέπουμε ότι η επικράτηση της ‘Όμικρον’ βγάζει μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Τώρα, θέλουμε να εκτιμήσουμε ότι έχουμε ξεκάθαρα την εξέλιξη της ‘Όμικρον’, να δούμε και τα κρούσματα αύριο το πρωί, να δούμε τι ένταση έχει επέλθει στο σύστημα υγείας που το αισιόδοξο είναι ότι παρά τα κρούσματα δεν παρατηρείται περαιτέρω ένταση. Το πρόβλημα είναι ότι σε εμάς δεν πρόλαβε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το 4ο κύμα της Δέλτα και έχουμε μια ανήσυχα να μην προστεθεί σε αυτό και η ‘Όμικρον’».

«Όχι» σε καθολικό lockdown

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, ο κ. Πλεύρης δήλωσε:

«Έχουμε βγάλει από το μυαλό μας ένα γενικευμένο lockdown». Ωστόσο, όπως τόνισε ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων προβληματίζει.

«Έχουμε 370% αύξηση στην Αττική άρα προφανώς στην κορύφωση της Όμικρον θα δοθούν και παραπάνω κρούσματα. Εμείς ανησυχούμε όταν αυτά τα κρούσματα μεταφέρονται και σε νοσηλείες, κάτι που προς στιγμήν δε φαίνεται».

«Δε θεωρώ ότι θα χρειαστεί κανένα lockdown και το έχουμε αποκλείσει καθώς η δύσκολη φάση για τη χώρα μας ήταν η κορύφωση της Δέλτα», σημείωσε και είπε ότι το υπουργείο έχει έρθει σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές στην Αττική, η οποία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα κρούσματα Covid.

«Έχουμε έρθει σε συμφωνία με ιδιωτικές δομές που διαχειρίζονται περιοστατικα Covid. Η Αθήνα θα είναι πλήρως οχυρωμένη».

Για τα σχολεία

Κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των γιορτών.

«Δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πλαισίου του ανοίγματος των σχολείων. Το διάστημα που λειτούργησαν είχαμε λιγότερη διασπορά. Αν χρειαστούν παρεμβάσεις θα κοιτάξουμε να επικυρώσουμε κάποια πρωτόκολλα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ