Κολύμβηση ψυχική υγεία: Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας των ψυχικών προκλήσεων [vid]

Η ψυχική μας υγεία μπορεί να αλλάζει συνεχώς. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες και γεγονότα της ζωής την επηρεάζουν με θετικούς και αρνητικούς τρόπους. Το άγχος που προκαλείται από την εργασία, την εκπαίδευση, τα οικονομικά προβλήματα, το πένθος ή τις διαταραχές των σχέσεων μπορεί να προκαλέσουν σε ορισμένες περιπτώσεις κατάθλιψη και άγχος. Η γήρανση μπορεί επίσης να επιβαρύνει την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας κάθε χρόνο. Τα κοινότερα ψυχολογικά προβλήματα περιλαμβάνουν την κατάθλιψη και το άγχος, ενώ τα λιγότερο κοινά τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε και μπορεί να έχουν ένα ευρύ φάσμα αιτιών που μπορεί να είναι περίπλοκες και αλληλένδετες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ψυχική πρόκλησ είναι πιθανό να αποτελεί έναν συνδυασμό παραγόντων.

Πώς η κολύμβηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία

Το να είστε δραστήριοι σωματικά έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία, Ειδικότερα, η τακτική άσκηση συνδέεται με:

  • βελτίωση της διάθεσης,
  • αύξηση της αυτοεκτίμησης,
  • μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης,
  • επιβράδυνση της άνοιας και της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία,
  • καλύτερο ύπνο και
  • μειωμένο στρες.

 

Βρετανικές πηγές αναφέρουν ότι το κολύμπι έχει μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του άγχους ή της κατάθλιψης σε 1,4 εκατομμύρια ενήλικες στη Βρετανία. Σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανοί ενήλικες με προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν δηλώσει ότι ο αριθμός των επισκέψεων σε επαγγελματία υγείας σχετικά με την ψυχική τους υγεία έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της κολύμβησης.

Τι να λάβετε υπόψη σας όταν ξεκινάτε να κολυμπάτε:

  • Ξεκινήστε από μικρούς στόχους και αυξήστε σταδιακά τα επίπεδα προπόνησής σας με ρυθμό που λειτουργεί για εσάς. Ακόμη και μικρές δόσεις άσκησης μπορούν να σας δώσουν μια φυσική ώθηση ενέργειας.
  • Ζητήστε από κάποιον που εμπιστεύεστε να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε. Είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή βοηθό στις πρώτες συνεδρίες/προπονήσεις, μέχρι να συνηθίσετε το νέο περιβάλλον.
  • Βρείτε ή δημιουργείστε ομάδες ψυχολογικής ενδυνάμωσης μέσω της κολύμβησης. H συμμετοχή στην ομάδα είναι ένα επιπλέον κίνητρο να παραμείνετε συνεπείς στις προπονήσεις σας, ενώ το να περιβάλεστε από ανθρώπους που κατανοούν την εμπειρία σας είναι ανακουφιστικό.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here