Κατερίνα Νοτοπούλου: Το αυτοάνοσο που της κόστισε την ακοή

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο σπάνιο αυτοάνοσο, το οποίο την ταλαιπωρεί και την έκανε να αναθεωρήσει τη ζωή της ολόκληρη. Καθώς έχασε την ακοή της, χρειάστηκε να μάθει πώς να επικοινωνεί και πάλι από την αρχή. Μίλησε για τις δυσκολίες που ανακύπτουν όταν υπάρχει πρόβλημα βαρηκοΐας, αλλά επεσήμανε πως πλέον έχει συνηθίσει και της είναι πιο εύκολο. Ωστόσο, η χρήση της μάσκας δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις στις καθημερινότητες ενός βαρήκοου, όπως παραδέχτηκε η κα. Νοτοπούλου. Τώρα η επικοινωνία της στηρίζεται στα βοηθήματα ακοής, αλλά και στη χειλοανάγνωση.

Τι δήλωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου για το αυτοάνοσο

“Πρόκειται για ένα σπάνιο αυτοάνοσο σύνδρομο τόσο επιθετικό που με έφερε με σοκαριστικό τρόπο αντιμέτωπη με όλα. Κυριολεκτικά χρειάστηκε να παλέψω για τη ζωή μου τους πρώτους μήνες. Και η επαναφορά σε μία ομαλότητα ήταν εξαιρετικά αβέβαια. Στη συνέχεια, σιγά σιγά έμαθα να υπάρχω με άλλο τρόπο. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική η προσπάθεια. Χρειάστηκα βοήθεια και υποστήριξη για να αποδεχτώ και να αγαπήσω τον καινούριο μου εαυτό με την αναπηρία, να πιστέψω πως μπορώ. Μετά από όλα αυτά που πέρασα το μόνο που έχει σημασία είναι να έχω γεμάτη την καρδιά μου και να είμαι χρήσιμη. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω ανθρώπους δίπλα μου που με κράτησαν όρθια όταν λύγισα, που με στηρίζουν καθημερινά, που με εμπιστεύονται”.

Φυσικά και η καθημερινότητα είναι γεμάτη προκλήσεις. Γι’ αυτό και η Κατερίνα Νοτοπούλου μιλά ανοιχτά θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο απέναντι στην αναπηρία: “Σας μιλώ ανοιχτά για το κομμάτι της αναπηρίας που έχω πια, για να ενθαρρύνω τους ανθρώπους που ξαφνικά ένα συμβάν από το πουθενά, τους τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια. Σήμερα έχω βαριά βαρηκοΐα, επικοινωνώ χρησιμοποιώντας ακουστικά βαρηκοΐας και βασίζομαι στη χειλοανάγνωση. Χρειάστηκε να μάθω να επικοινωνώ ξανά από την αρχή και χρειάζεται να καταβάλλω διαρκώς το μέγιστο της προσοχής μου. Καλά τώρα με τις μάσκες η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη”. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here