Κύπρος Όμικρον: Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων και σκέψεις για νέα μέτρα


Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλας συναντάται επειγόντως με επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση για την Covid-19 στις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης, μετά το συγκλονιστικό ρεκόρ μιας ημέρας κρουσμάτων την Τρίτη. Θα επανεξετάσουν την κατάσταση αφού το νησί ανέφερε 2.241 μολύνσεις την Τρίτη, από 1.925 μια ημέρα πριν. Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί 154.926 κρούσματα και 630 θάνατοι. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το προσφυγικό κέντρο Πουρνάρα, όπου ανιχνεύθηκαν 85 κρούσματα της νέας μετάλλαξης.

Εν αναμονή νέων μέτρων στην Κύπρο

Ο Χατζηπαντέλας θα κάνει δηλώσεις γύρω στις 17:30, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής εξάπλωσης, σύμφωνα με το Philenews. Το σίγουρο είναι ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 5 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, το μέλος επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης Πέτρος Καραγιάννης είπε ότι η παραλλαγή Omicron μπορεί να έφτασε νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στην Κύπρο. Ο καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής ιολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είπε επίσης ότι η Omicron είναι πιο μεταδοτικό από προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού.

Ωστόσο, δύο μελέτες την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι οι πάσχοντες είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Η Κύπρος ανέφερε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Omicron στις 10 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, στα γιορτινά τραπέζια ο αριθμός ατόμων δεν πρέπει να ξεπερνά τους 20 συνολικά. Συνίσταται η διενέργεια rapid test 24 ώρες πριν τις κοινωνικές συναναστροφές, ενώ σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης δεν μπορούν να εισέλθουν ανεμβολίαστοι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ