Η ΕΥΔΑΠ επενδύει στην αειφορία και παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες και εναλλακτικές πήγες


Η πράσινη μετάβαση είναι το μεγάλο ζητούμενο ολόκληρης της υφηλίου, καθώς ο πλανήτης μας απειλείται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τους 17 στόχους του ΟΗΕ για την πράσινη ανάπτυξη αλλά και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο, ορίζονται οι προϋποθέσεις και χαράσσεται ο δρόμος μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η αλλαγή κατεύθυνσης της υφηλίου προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας, περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον.

Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει με διάφορες εκφάνσεις του τρόπου λειτουργίας της η ΕΥΔΑΠ. Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς τομείς που έχει να επιδείξει, είναι η παραγωγή ενέργειας εντός των εγκαταστάσεών της, μέσω ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών καθώς και η παράλληλη αξιοποίησή της, εντός των εγκαταστάσεων αυτών. Στόχος είναι πρωτίστως η βελτιστοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της, όμως την ίδια στιγμή συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική προσπάθεια αύξησης της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι τρεις τρόποι παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες και Εναλλακτικές Πηγές

Η ΕΥΔΑΠ προχωρά στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες και Εναλλακτικές Πηγές στις εγκαταστάσεις της με τρεις τρόπους, καθένας εκ των οποίων εφαρμόζεται όπου μπορεί να αποδώσει καλύτερα. Έτσι λοιπόν έχουμε:

  • Εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα εγκαταστημένα στα υδραγωγεία της ΕΥΔΑΠ
  • Εγκαταστάσεις συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΘΕ), που αξιοποιούν το βιοαέριο που παράγεται από την επεξεργασία της ιλύος στις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων.
  • Φωτοβολταϊκό σταθμό στις εγκαταστάσεις της ΜΕΝ Αχαρνών.

#1 Μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί (ΜΥΗΣ) κατά μήκος των εξωτερικών υδραγωγείων

Η ΕΥΔΑΠ διαθέτει εξωτερικά υδραγωγεία, τα οποία μεταφέρουν νερό από τους ταμιευτήρες στα διυλιστήρια. Εκεί έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις μικρών υδροηλεκτρικών έργων, ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο η δύναμη του νερού. Αναλυτικότερα, το νερό των υδραγωγείων εκτρέπεται σε παράπλευρο κανάλι, όπου με τη λειτουργία υδροστροβίλου, η υδραυλική ενέργεια μετατρέπεται σε μηχανική και κατόπιν μέσω γεννήτριας, σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια, το νερό διοχετεύεται ξανά στο κεντρικό υδραγωγείο, συνεχίζοντας τη ροή του και δημιουργώντας ένα ιδανικό παράδειγμα λειτουργίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συνολική παραγωγή ενέργειας από ΜΥΗΣ της ΕΥΔΑΠ για το 2020 ανήλθε σε 21.962.864 kWh, γεγονός που σημαίνει αύξηση + 7,3% από το 2019 και + 3,4% από το 2018. Αξίζει να γνωρίζουμε, στο σημείο αυτό, ότι η ενέργεια αυτή που παράγεται από τους ΜΥΗΣ της ΕΥΔΠΑ είναι απόλυτα εξαρτώμενη από το εύρος των ασταθειών του δικτύου της ΔΕΗ, από τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις προκύπτουσες βλάβες του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων.

H ενέργεια που παράγεται από τους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς (ΜΥΗΣ) της ΕΥΔΑΠ πωλείται στη ΔΑΠΕΕΠ.

#2 Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας από Βιοαέριο

Η ΕΥΔΑΠ παράγει βιοαέριο στις στις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων του ΚΕΛ Ψυττάλειας, όπου σε ειδικούς χωνευτές γίνεται η επεξεργασία της ιλύοs.

eydap_2.jpg
Αρχείο ΕΥΔΑΠ – ΚΕΛΨ ΜΟΝΑΔΑ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΙΛΥΟΣ

Το βιοαέριο αυτό, στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ως καύσιμο:

  • Σε μηχανές εσωτερικής καύσης για συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΘΕ).
  • Στη μονάδα θερμικής ξήρανσης της αφυδατωμένης ιλύος.
  • Στο λεβητοστάσιο της μονάδας χώνευσης για θέρμανση της ιλύος .
  • Στη μονάδα ατμοπαραγωγής για παραγωγή ατμού (για τη μονάδα θερμικής υδρόλυσης της ιλύος).

Συνολικά, στο ΚΕΛ Ψυττάλειας το 2020, ιδιοκαταναλώθηκε ενέργεια 26.275.624 kWh, παραγόμενη εξ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές (Βιοαέριο 24.008.248 kWh και Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο ΚΕΛ Ψυττάλειας 2.267.376 kWh).

#3 Φωτοβολταϊκός σταθμός Αχαρνών

Ξεχωριστή υπόθεση αποτελεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός (Φ/Β) Αχαρνών, που έχει ισχύ 1,9712 ΜW και δημιουργήθηκε με σκοπό την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2020, που ήταν η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας του Φ/Β σταθμού, η παραγωγή ενέργειας ανήλθε σε 3.231.348 kWh.

Με την αξιοποίηση του βιοαερίου από τα ΚΕΛ και με την παραγωγή ενέργειας από τους Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΜΥΗΣ) και τον Φωτοβολταϊκό Σταθμό, η ΕΥΔΑΠ προχωρά με γοργά βήματα στην πράσινη μετάβαση και τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος. Παράλληλα όμως, συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου αύξησης της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βελτιστοποιώντας το ενεργειακό της ισοζύγιο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ