Καραντίνα ασυμπτωματικοί: Μειώνεται από 10 σε 5 ημέρες η καραντίνα, αλλάζουν τα πρωτόκολλα

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να ακολουθήσει τις κατευθυντήριες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και να μειώσει την περίοδο καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς νοσούντες με κορωνοϊό. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ μείωσαν τη Δευτέρα τους συνιστώμενους χρόνους που πρέπει να απομονώνονται οι άνθρωποι όταν έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 από 10 ημέρες σε 5 ημέρες εάν δεν έχουν συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, με την σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Επομένως, όσοι νοσούν και δεν εμφανίζουν συμπτώματα θα μπορούν να επιστρέφουν στις καθημερινές τους ασχολίες νωρίτερα και συγκεκριμένα στο 50% του χρόνου.

Η μολυσματικότητα στους ασυμπτωματικούς

Η μολυσματικότητα δεν είναι σαν διακόπτης. Αντίθετα, τα άτομα με Covid περνούν σταδιακά από μια περίοδο αιχμής μεταδοτικότητας σε χαμηλότερη ικανότητα μετάδοσης. Η πιο μολυσματική περίοδος ξεκινά λίγες μέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ιός είναι τόσο δύσκολο να περιοριστεί. Μετά από περίπου πέντε ημέρες, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού θα αρχίσει να μειώνεται για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατό να μεταδοθεί ο ιός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν οι χώρες άρχισαν να καθιερώνουν περιόδους απομόνωσης, πολλές πήγαν για 14 ημέρες. Ήταν μια προσέγγιση με ζώνη και τιράντες. Όμως με την πάροδο του χρόνου αυτές οι περίοδοι απομόνωσης μειώθηκαν, αντανακλώντας τη μειωμένη απειλή που παρουσιάζει ο ιός καθώς κυκλοφόρησαν τα εμβόλια.

Η προσέγγιση των ΗΠΑ για μολυσμένα άτομα χωρίς συμπτώματα βασίζεται σε έρευνα που υποδηλώνει ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι πιθανό να είναι λιγότερο μολυσματικές στην αρχή. Στο τέλος της ημέρας, όλα έχουν να κάνουν με την εξισορρόπηση των κινδύνων – τόσο από τον ιό όσο και από τις αντιδράσεις μας σε αυτόν. Τα CDC μείωσαν επίσης την περίοδο καραντίνας για άτομα που εκτέθηκαν σε κάποιον που είχε μολυνθεί. Τα μη εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για πέντε ημέρες μετά την έκθεση, από 14. Το ίδιο ισχύει για άτομα που είχαν περάσει περισσότερο από έξι μήνες από τη δεύτερη δόση των εμβολίων Pfizer ή Moderna ή δύο μήνες μετά τη δόση Johnson & Johnson και δεν είχαν λάβει ακόμη αναμνηστικό εμβόλιο. Την περασμένη εβδομάδα, τα CDC μείωσαν τον συνιστώμενο χρόνο απομόνωσης για τους ασυμπτωματικούς επαγγελματίες υγείας από 10 σε επτά ημέρες. Αλλά έπρεπε να κάνουν ένα τεστ για να τερματίσουν την περίοδο απομόνωσής τους.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here