Απώλεια ακοής ΗΠΑ: Περισσότερες γυναίκες διατηρούν την ακοή τους σε προχωρημένη ηλικία

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί με την προχωρημένη ηλικία, αλλά λιγότερες Αμερικανίδες φαίνεται να επηρεάζονται τώρα από ό,τι στο παρελθόν. Ερευνητές που μελέτησαν την απώλεια ακοής μεταξύ 2008 και 2017 διαπίστωσαν ότι στα πρώτα από αυτά τα χρόνια, το 16,3% των ηλικιωμένων ενηλίκων των ΗΠΑ ανέφεραν σοβαρή απώλεια ακοής. Αλλά μέχρι το 2017 αυτό είχε πέσει στο 14,8%, ή 739.000 λιγότεροι άνθρωποι. “Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώσαμε ότι οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν είναι κυρίως μεταξύ των γυναικών“, δήλωσε ο συν-συγγραφέας ZhiDi Deng, φοιτητής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. “Στην πραγματικότητα, η πτωτική τάση στην απώλεια ακοής φαίνεται να οφείλεται εξ ολοκλήρου στις μειώσεις στον γυναικείο πληθυσμό, αφού ληφθούν υπόψη η ηλικία και η φυλή”, δήλωσε ο Ντενγκ σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την American Community Survey, που κάθε χρόνο λάμβανε δείγμα 500.000 Αμερικανών 65 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζούσαν σε διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης. Η μελέτη περιελάμβανε 5,4 εκατομμύρια συμμετέχοντες των οποίων η ακοή αξιολογήθηκε με βάση τις απαντήσεις τους στην ερώτηση “Είναι αυτό το άτομο κωφό ή έχει σοβαρές δυσκολίες ακοής;” “Η μείωση της απώλειας ακοής στους ηλικιωμένους Αμερικανούς έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κοινωνία μας”, δήλωσε η συν-συγγραφέας Esme Fuller-Thomson, διευθύντρια του Ινστιτούτου Life Course and Aging του Πανεπιστημίου του Τορόντο. “Η απώλεια ακοής είναι από τα πιο κοινά χρόνια προβλήματα που επηρεάζουν τους ηλικιωμένους. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους.” Η Fuller-Thomson είπε ότι το εύρημα είναι ενθαρρυντικό καθώς οι baby boomers γίνονται ηλικιωμένοι. “Η μείωση του επιπολασμού της απώλειας ακοής μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει το βάρος για τις οικογένειες, τους φροντιστές και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης”.

Ενώ η απώλεια ακοής στην πραγματικότητα αυξήθηκε περίπου 2% για τους άνδρες, οι πιθανότητες σοβαρής απώλειας ακοής μειώθηκαν κατά 10% για τις γυναίκες. Το ίδιο μοτίβο ίσχυε ακόμη και όταν οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες ανά ηλικία: 65 έως 74, 75 έως 84 και 85 ετών και άνω. Η μόνη εξαίρεση ήταν οι άνδρες άνω των 75 ετών. Οι λόγοι για αυτές τις διαφορές μεταξύ των φύλων δεν είναι γνωστοί, αλλά οι συγγραφείς πρότειναν ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διαφορές στην ανατομία, στις συνήθειες καπνίσματος και στην έκθεση στον θόρυβο. “Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι εξαιρετικές διαφορές στον 10ετή επικράτηση της απώλειας ακοής μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών ανδρών και γυναικών”, είπε η Fuller-Thomson. “Ο εντοπισμός των αιτιών και του οδηγού πίσω από τις διαφορές των φύλων στην απώλεια ακοής μπορεί να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε προληπτικές στρατηγικές για την καλύτερη υποστήριξη του γηράσκοντος πληθυσμού μας”. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here