Ρωσία: «Το εισπνεόμενο εμβόλιο Sputnik θα είναι αποτελεσματικό έναντι της Όμικρον»


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η εισπνεόμενη μορφή του ρωσικού εμβολίου Sputnik κατά της COVID-19 θα είναι διαθέσιμη στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική κατά της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, προσφέροντας όχι μόνο προστασία από τη λοίμωξη αλλά και πρόληψη της εξάπλωσής της.

Αυτό ανακοίνωσε το ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσίας, που φέρει το όνομα του ακαδημαϊκού N. Γκαμαλέγια.

Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας χορήγησε άδεια στο Κέντρο Γκαμαλέγια να διεξαγάγει τη 2η φάση κλινικών δοκιμών του εμβολίου με μορφή ρινικού σπρέι. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου, τον Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, το νέο εμβόλιο δεν αναιρεί την ανάγκη για τον εμβολιασμό ρουτίνας, αλλά θα γίνει συμπληρωματικό μέσο, το οποίο θα παρέχει ένα ακόμη εμπόδιο στην επέκταση της μόλυνσης. Κατά τον διακεκριμένο Ρώσο μικροβιολόγο η εισπνεόμενη μορφή του εμβολίου δημιουργεί τοπική ανοσία στο ρινοφάρυγγα και δημιουργεί επιπλέον φραγμό για τον ιό καθώς προσπαθεί να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι προκλινικές δοκιμές της νέας μορφής του εμβολίου ξεκίνησαν τον Απρίλιο και οι ως τώρα κλινικές δοκιμές εξελίσσονται χωρίς σοβαρές παρενέργειες για τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti. Στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών συμμετείχαν, τουλάχιστον κατά δηλώσεις τους, γνωστοί πολιτικοί και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Ρωσίας, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και η πρόεδρος της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Όπως ανακοίνωσε ο ακαδημαϊκός Γκίντσμπουργκ, την 15η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει νέα φάση κλινικών δοκιμών, με την επιλογή ομάδων εθελοντών στους οποίους θα χορηγηθεί ταυτόχρονα. Οι ομάδες θα συμπεριλαμβάνουν εμβολιασμένους και μη, ενώ το δυσκολότερο κατά την εκτίμηση των επιστημόνων είναι να βρεθούν ανεμβολίαστοι που δεν έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον νέο κορονοϊό. Περίπλοκη αποδεικνύεται επίσης κατά τους ειδικούς η δοκιμή της κλίμακας που έχει εκπονηθεί και έχει σκοπό να προσδιορίζει βάσει του επιπέδου αντισωμάτων το επίπεδο επαρκούς προστασίας από τον ιό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ