Silver Alert: «Εξαφάνιση» του εργοδότη και επανεμφάνιση με… απειλές για απολύσεις!


Είναι τουλάχιστον θλιβερό μια τόσο ευαίσθητη κοινωνικά υπηρεσία, όπως ο εντοπισμός ηλικιωμένων που για διάφορους λόγους έχουν εξαφανιστεί και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, να συνδέεται με απλήρωτη εργασία, κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και απειλές εις βάρος των εργαζομένων που διεκδικούν το αυτονόητο: να αμείβονται για τη δουλειά που προσφέρουν, και μάλιστα με εξαντλητικά ωράρια.

Αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, στην πασίγνωστη πλατφόρμα Silver Alert, που μπαίνει σχεδόν καθημερινά σε όλα τα ελληνικά σπίτια, μέσω των καθημερινών αναγγελιών εξαφάνισης ηλικιωμένων. Έξι νέοι άνθρωποι, 26-30 ετών, επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, οι περισσότεροι με μεταπτυχιακό στην εγκληματολογία, που προσέφεραν ατέλειωτες ώρες κοινωνικής υπηρεσίας στο Silver Alert -δουλειά που κάθε άλλο παρά εξαντλείται σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, αλλά απαιτεί σύνθετη έρευνα- αναγκάστηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, έπειτα από πολλούς μήνες απλήρωτης εργασίας.

Τις παραμονές των Χριστουγέννων οι έξι εργαζόμενοι προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη καταβολή του Δώρου και παράλληλα κατέθεσαν μήνυση, μια και η μη καταβολή του δώρου διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία. Ο επικεφαλής του «κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού σωματείου ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ» (Γεράσιμος Κουρούκλης), που λειτουργεί την πλατφόρμα Silver Alert, «απάντησε» με εξώδικο στους 6 εν επισχέσει εργαζόμενους, το οποίο ενώ φέρει ημερομηνία σύνταξης 6 Δεκεμβρίου επιδόθηκε στις 28, δηλαδή μετά την καταγγελία και μήνυση των εργαζόμενων.

Το εξώδικο, που κοινοποιείται στον ΟΑΕΔ και στην Επιθεώρηση Εργασίας, χαρακτηρίζει «καταχρηστική και αντίθετη στην καλή πίστη την επίσχεση εργασίας», επικαλείται ανυπέρβλητες δυσχέρειες «λόγω διακοπής των επιχορηγήσεων και ανεπάρκειας των δωρεών ιδιωτών» και διατυπώνει μια σαφή και ωμή απειλή προς τους εργαζόμενους: αν δεν επιστρέψουν άμεσα (την επομένη της επίδοσης του εξωδίκου) στην εργασία τους «θα θεωρήσουμε τη συμπεριφορά σας ως οικειοθελή αποχώρηση»!

Ως δια μαγείας, τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου, οι ανυπέρβλητες δυσχέρειες του «κοινωφελούς σωματείου» ξεπεράστηκαν, και στους λογαριασμούς των έξι εργαζόμενων κατατέθηκαν οι μισθοί τριών και κάτι απλήρωτων μηνών (από Ιούλιο μέχρι αρχές Οκτωβρίου) και το δώρο Χριστουγέννων. Προφανέστατα, για να αποφευχθεί η ποινική δίωξη και για να νομιμοποιηθεί η απόλυση των εργαζομένων διά του τεχνάσματος της «οικειοθελούς αποχώρησης», που αναγγέλλεται στο ΕΡΓΑΝΗ χωρίς υπογραφή των εργαζόμενων, όπως βολικά για τους εργοδότες επιτρέπει η νομοθεσία.

Οι έξι εργαζόμενοι του Silver Alert, επιστήμονες αμειβόμενοι με μισθό ανειδίκευτου, 600 ευρώ καθαρά για τυπικό ωράριο 9-6, που όμως εξασφαλίζει -πάλι ως διά μαγείας- 24ωρη λειτουργία στην υπηρεσία (προφανώς με απλήρωτες υπερωρίες) απαντούν στον εργοδοτικό εκβιασμό της «οικειοθελούς απόλυσης» με δικό τους εξώδικο. Το εξώδικο αναμένεται να αποσταλεί άμεσα στον πρόεδρο της «ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ», θα απαιτεί το σύνολο των δεδουλευμένων τους, δηλαδή όλες τις αμοιβές μέχρι το τέλος του έτους και, φυσικά, θα αποκρούει τον περί «οικειοθελούς αποχώρησης εκβιασμό».

Η υπόθεση θα συνεχιστεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου, οπότε έχει οριστεί η εκδίκαση των εργατικών διαφορών που έχει δρομολογήσει η Επιθεώρηση Εργασίας μετά την καταγγελία των εργαζομένων και, αναπόφευκτα, θα έχει συνέχεια στα δικαστήρια. Εργατικά δικαστήρια, μια και οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να διεκδικήσουν εκτός από δεδουλευμένα, ώρες, μέρες και μήνες απλήρωτης, ακόμη και μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και να αποκρούσουν τις παράνομες απολύσεις τους, εφόσον υλοποιηθούν. Και ποινικά δικαστήρια, βάσει της μήνυσής τους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ