Μάσκες Ν95: Απαραίτητο αξεσουάρ με την Όμικρον, προσοχή στις απομιμήσεις


Παρακολουθείτε την παραλλαγή Όμικρον που κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο και πιστεύετε ότι ίσως είναι καιρός να αναβαθμίσετε τη μάσκα σας σε ένα μοντέλο N95 ή K-N95. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα πρέπει να σας βοηθήσει, σωστά; Όχι τόσο γρήγορα, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με την Anne Miller, εκτελεστική διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού ομίλου Project N95, οι μάσκες που προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστασία είναι πράγματι η N95 και η K-N95 — και οι δύο έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να μπλοκάρουν το 95% του νέου κοροναϊού. Αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλές απομιμήσεις εκεί έξω. Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ (NIOSH) δοκιμάζει τις μάσκες για να βεβαιωθεί ότι πληρούν τα πρότυπα για αυτό που ονομάζεται ρυθμός φιλτραρίσματος, εξήγησε. Καθώς ξεκίνησε η πανδημία, πολλές μάσκες υποβλήθηκαν στο NIOSH για έγκριση, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν να εξαργυρώσουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Μόνο λίγοι τα κατάφεραν. “Ορισμένες από αυτές τις μάσκες ήταν σαν 20% φιλτράρισμα”, σημείωσε η Μίλερ. Στην πραγματικότητα, “πάνω από το 60% των μασκών που υποβλήθηκαν δεν πέρασαν τις δοκιμές NIOSH — δεν έκαναν”, είπε. “Από την σκοπιά μου ως καταναλωτής, δεν θέλω να ξοδέψω τα χρήματά μου και να πάρω κάτι που νομίζω ότι με προστατεύει και μετά έχω μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας — και μετά αρρωσταίνω”, είπε η Μίλερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι εισαγόμενες μάσκες N95 και K-N95 είναι σκουπίδια. Αλλά όλοι πρέπει να πληρούν τα πρότυπα NIOSH. Για να είστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε μάσκα αγοράζετε είναι αυθεντική, η Miller συμβουλεύει τους καταναλωτές να αναζητήσουν τον αριθμό TC στις μάσκες N95. “Λέει TC – και μετά άλλα τρία ψηφία και μετά δύο ψηφία και επίσης πολύς αριθμός”, είπε. Οι πραγματικές μάσκες N95 συνοδεύονται επίσης από ιμάντα κεφαλής.

Για τις μάσκες K-N95, η Miller είπε ότι η μάσκα θα έπρεπε να λέει: GB 2626 – 2019 έπειτα ένα κενό και μετά K-N95. Εάν δεν έχει αυτό τυπωμένο στην όψη της μάσκας, δεν έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα.Επίσης, η μάσκα θα πρέπει να έχει ένα εμπορικό σήμα πάνω της. “Όταν βλέπετε μια μάσκα που γράφει απλώς K-N95 και χωρίς μάρκα, δεν έχετε τρόπο να μάθετε ποιος την παρήγαγε πραγματικά και αυτό δεν είναι καλό”. Υπάρχουν άλλα προειδοποιητικά σημάδια ότι μια μάσκα μπορεί να είναι ψεύτικη; Η Μίλερ είπε ότι μια σίγουρη ένδειξη είναι εάν η επισήμανση ισχυρίζεται ότι η μάσκα είναι εγκεκριμένη από τον FDA ή είναι καταχωρισμένη στον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ). Προσέξτε επίσης για μια μάσκα χωρίς καθόλου σημάδια, χωρίς σημάδια NIOSH ή το NIOSH είναι λανθασμένα γραμμένα, διακοσμητικά υφάσματα και τυχόν αξιώσεις έγκρισης NIOSH για παιδιά (η NIOSH δεν εγκρίνει αναπνευστικά προϊόντα για παιδιά).

Το κόστος δεν είναι παράγοντας

Η Μίλερ τόνισε ότι η τιμή δεν είναι δείκτης για το αν μια μάσκα είναι αληθινή ή όχι: Οι μάσκες υψηλής ποιότητας δεν χρειάζεται να είναι ακριβές. “Μπορείτε να αγοράσετε έναν αναπνευστήρα N95, NIOSH, κατασκευής ΗΠΑ, με 60 ή 75 σεντς, ώστε να μην χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα”, είπε. Είναι σημαντικό να αλλάζουμε συχνά τις μάσκες, καθώς φθείρονται και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές, είπε ο Μίλερ. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι καλό να έχουν πολλές μάσκες που μπορούν να περιστραφούν. Κάθε μάσκα είναι καλή για περίπου 40 ώρες χρήσης, είπε η Miller. Το κόλπο με τις μάσκες N95 και K-N95 είναι η διατήρηση μιας καλής σφραγίδας. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρουν ένα N95 άβολο, επομένως μπορεί να είναι καλύτερα με ένα K-N95, το οποίο έχει θηλιές στα αυτιά και μπορεί να είναι πιο ανεκτό. “Δεν είναι σχεδιασμένα για άνεση. Είναι σχεδιασμένα για απόδοση”.

Η εφαρμογή είναι το κλειδί

Όσο για άλλες μάσκες, όπως οι υφασμάτινες, η Miller λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω από μια μάσκα υψηλής ποιότητας ως δήλωση μόδας ή για να διατηρήσουν μια μάσκα καθαρή, αλλά πραγματικά δεν προσφέρουν αρκετή προστασία από μόνες τους. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μια καλή μάσκα είναι να τις αγοράσετε από μια αξιόπιστη πηγή. Ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Δρ Marc Siegel, κλινικός καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Medical Center στην πόλη της Νέας Υόρκης, τόνισε ότι οι μάσκες δεν είναι το τέλος και η προστασία. Μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μόλυνσης, αλλά πρέπει να φοριούνται σωστά και να αλλάζονται συχνά. “Με το να τις φοράτε σωστά, εννοώ μια σφιχτή εφαρμογή στη μύτη”, είπε ο Siegel. Αναγνώρισε ότι οι μάσκες N95 μπορεί να είναι άβολες στη χρήση και δύσκολες στη χρήση, αλλά οι μάσκες K-N95 ή N95 προσφέρουν την καλύτερη προστασία.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ