Πέθανε ο τελευταίος στρατιώτης που είχε συνοδεύσει τον Δαλάι Λάμα στην διαφυγή του από το Θιβέτ


Ο τελευταίος επιζών της μικρής ομάδας Ινδών στρατιωτών που είχε συνοδεύσει τον Δαλάι Λάμα μετά την διαφυγή του από την Λάσα το 1959, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το τάγμα του.

Ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών, τότε νεαρός μοναχός και σήμερα 86 ετών, διέφυγε από το Θιβέτ μπροστά στην προέλαση των κινεζικών στρατευμάτων. Εφθασε στην Ινδία έπειτα από πορεία δύο εβδομάδων στα Ιμαλάια, μεταμφιεσμένος σε στρατιώτη για να ξεφύγει από τους κινέζους στρατιώτες.

Ο Νάρεν Χάντρα Ντας ήταν 22 ετών εκείνη την εποχή και είχε μόλις ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στο σώμα Assam Rifles, την παλαιότερη (1835) παραστρατιωτική δύναμη του ινδικού στρατού.

Συνόδευσε τον δαλάι λάμα, μαζί με έξι ακόμη στρατιώτες, μέχρι την Λούμλα στο Αρουνασάλ Πραντές, όπου έφθασαν στις 31 Μαρτίου 1959.

Ο βετεράνος είχε διηγηθεί πέρυσι την επιχείρηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: ο δαλάι λάμα ήταν έφιππος και οι ινδοί στρατιώτες πεζή διέσχιζαν τα χιονισμένα ορεινά περάσματα. Οι στρατιώτες δεν είχαν το δικαίωμα να μιλήσουν στον νεαρό μοναχό κατά την διάρκεια της πορείας τους.

Ο δαλάι λάμα, ο οποίος ζει εξόριστος στην βόρεια Ινδία από την διαφυγή του από το Θιβέτ που έγινε κινεζική επαρχία το 1959, και ο Νάρεν Χάντρα Ντας συναντήθηκαν τον Απρίλιο 2017, για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια.

«Κοιτάζοντας το πρόσωπό σας, αντιλαμβάνομαι ότι κι εγώ πρέπει να είμαι πολύ γέρος», είπε ο δαλάι λάμα στον στρατιώτη κατά την διάρκεια τελετής στην πόλη Γκουαχάτι, στην ανατολική Ινδία.

Τον επόμενο χρόνο, ο Νάρεν Χάντρα Ντας προσεκλήθη στην Νταραμσάλα, πόλη στους πρόποδες των ινδικών Ιμαλαΐων όπου ο δαλάι λάμα έχει εγκαταστήσει την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ με την άδεια του Νέου Δελχί. «Πήγα με την οικογένειά μου και με έσφιξε στην αγκαλιά του. Μου έδωσε επίσης ένα αναμνηστικό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την συνάντησή μας», είχε δηλώσει ο Νάρεν Χάντρα Ντας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ