Αλτσχάιμερ Covid: Γονιδιακή μετάλλαξη υπεύθυνη για το Αλτσχάιμερ αλλά και τη μόλυνση από Covid-19


Μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη γνωστή ως APOE4 είναι γνωστό από καιρό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τώρα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί επίσης να προδιαθέτει τους ανθρώπους σε αυξημένη ευαισθησία στη μόλυνση από COVID-19 και σοβαρά συμπτώματα, καθώς και μικρές εγκεφαλικές αιμορραγίες. Ερευνητές στη Φινλανδία, όπου περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων φέρουν τη μετάλλαξη APOE4, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της μετάλλαξης και της σοβαρής COVID-19. Μελέτησαν επίσης μικροσκοπικές αλλαγές στον εγκέφαλο στα πτώματα ανθρώπων που πέθαναν από COVID-19 και εξέτασαν συμπτώματα μακροχρόνιας ψυχικής κόπωσης που βιώνουν ορισμένοι επιζώντες.

Η σημασία των ευρημάτων

“Το κοινό αλληλόμορφο ε4 του γονιδίου APOE φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαροής COVID-19 στον φινλανδικό πληθυσμό. Η σημασία του APOE4 τονίζεται στον φινλανδικό πληθυσμό, κάτι που μπορεί να οφείλεται στη γενετική του ομοιογένεια”, δήλωσε ο ερευνητής. Δρ Λιίσα Μυλλυκάνγκα, σύμβουλος νευροπαθολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης COVID-19 που απαιτεί εντατική θεραπεία υπερδιπλασιάστηκε σε εκείνους με τη μετάλλαξη APOE4. Περισσότερες μικροσκοπικές εγκεφαλικές αιμορραγίες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα σοβαρού COVID βρέθηκαν επίσης σε φορείς αυτής της μετάλλαξης.

Η συν-συγγραφέας Δρ Johanna Hästbacka, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι, είπε ότι το APOE4 μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σοβαρότητα ορισμένων συμπτωμάτων “μακράς διάρκειας  COVID”, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην προσοχή και τη συγκέντρωση. Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το έργο FinnGen, το οποίο συνδυάζει δεδομένα γονιδιώματος που παράγονται από δείγματα βιοτράπεζων με δεδομένα υγείας που έχουν συγκεντρωθεί από εθνικά μητρώα. Αυτή η μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα 46.000 ανθρώπων, περισσότεροι από 2.600 από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με COVID. Ο Myllykangas σημείωσε ότι ο αριθμός των ασθενών με COVID στη μελέτη ήταν μικρός και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ένα σημαντικό ερώτημα που δεν απαντήθηκε στη μελέτη είναι η σύνδεση μεταξύ της COVID-19 και της εμφάνισης διαταραχών μνήμης σε φορείς APOE4, είπαν οι ερευνητές.

“Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες παρακολούθησης σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τον COVID-19, όπως και η βασική έρευνα που επικεντρώνεται στις συνδυασμένες επιδράσεις του APOE4 και της συστηματικής φλεγμονής στους μηχανισμούς της μνήμης στον εγκέφαλο. Η ερευνητική μας ομάδα έχει έχει ήδη ξεκινήσει αυτές τις γραμμές περαιτέρω έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και στο HUS [Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι]», δήλωσε ο Μυλυκάνγκας σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της πρόσφατα στο περιοδικό Acta Neuropathologica Communications.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ