Δέκα διαφορετικές Πρωτοχρονιές σε όλο τον κόσμο


Δεν γιορτάζουν όλοι όπως εμείς γνωρίζουμε, με τις ημερομηνίες, τις παραδόσεις και τα έθιμα να ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Θέλετε να τα ανακαλύψουμε;

Στη Δανία τα… σπάνε
Ένα έθιμο που θυμίζει ελληνικά μπουζούκια φαίνεται πως έχουν οι Δανοί την Πρωτοχρονιά. Φυλάνε όλα τα αχρησιμοποίητα πιάτα τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, όπου και τα σπάνε στις πόρτες φίλων και οικογένειας, μάλλον για καλή τύχη.

Σκιάχτρα στον Ισημερινό
Με έναν κάπως περίεργο τρόπο επιλέγουν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά στον Ισημερινό. Τα μεσάνυχτα βάζουν φωτιά σε σκιάχτρα γεμισμένα με χαρτί και τα αφήνουν να καίγονται. Εκτός από αυτά, καίνε και φωτογραφίες της χρονιάς που πέρασε, θεωρώντας πως αυτό θα τους φέρει τύχη το νέο έτος.

Στις Φιλιππίνες τα πράγματα στρογγυλεύουν
Το χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο αυτή την ημέρα στις Φιλιππίνες με ένα διαφορετικό τρόπο. Εκεί θεωρούν ότι την Πρωτοχρονιά, όλα πρέπει να είναι στρογγυλά, ώστε να αντιπροσωπεύουν το σχήμα των νομισμάτων και να φέρουν πλούτο το νέο έτος, Στρογγυλά φρούτα, στρογγυλά ρούχα, όσο πιο στρογγυλά, τόσο το καλύτερο.

Χτυπάνε οι καμπάνες στην Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, το έθιμο θέλει να χτυπούν όλες οι καμπάνες 108 φορές, ώστε να υπάρχει ευθυγραμμισμός με τη βουδιστική αντίληψη ότι αυτό θα φέρει καθαρότητα. Πέραν αυτού, πιστεύουν και κάτι άλλο, πιο απλό: θεωρούν ότι η νέα χρονιά θα σου φέρει τύχη αν χαμογελάς την Πρωτοχρονιά.

Παγωτό μεσ’ στο χειμώνα στην Ελβετία
Στην Ελβετία έχουν ένα περίεργο, παγωμένο και «τσαπατσούλικο» τρόπο να γιορτάζουν τη νέα χρονιά: απλώς ρίχνουν λίγο παγωτό στο πάτωμα και το γιορτάζουν.

Στη Ρουμανία το παίρνει το ποτάμι
Για καλή τύχη, στη Ρουμανία κάνουν κάτι διαφορετικό: πετούν νομίσματα στο ποτάμι, πιστεύοντας ότι αυτό θα τους φέρει καλή τύχη και ευρωστία το νέο έτος.

Το Πουέρτο Ρίκο καταβρέχεται
Σε κάποια μέρη του Πούερτο Ρίκο πιστεύουν ότι ρίχνοντας έναν κουβά νερό από το παράθυρό τους, καταφέρνουν να διώξουν τα κακά πνεύματα. Εκτός αν περνά εκείνη την ώρα κάποιος από κάτω…

Η Κολομβία και οι βαλίτσες
Ταξιδιάρες ψυχές φαίνεται πως είναι οι Κολομβιανοί, οι οποίοι δεν εύχονται ούτε χρήματα, ούτε υγεία την Πρωτοχρονιά. Απλώς παίρνουν τις βαλίτσες τους και τριγυρνούν με αυτές μέσα στο σπίτι, έτσι ώστε να έχουν μια χρονιά γεμάτη ταξίδια.

Μια νύχτα στο νεκροταφείο στη Χιλή
Μια πιο συναισθηματική και μελαγχολική χροιά έχει η Πρωτοχρονιά στη Χιλή, όπου κάποιοι επιλέγουν να περάσουν τη νύχτα σε νεκροταφείο, για να βρίσκονται κοντά με αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.

Ταλκ και νερό στην Ταϊλάνδη
Εκτός του ότι στην εξωτική αυτή χώρα έχουν ως έθιμο να ρίχνουν νερό ο ένας στον άλλο την Πρωτοχρονιά, ρίχνουν και λίγο γκρι ή γενικότερα χρωματιστό ταλκ. Θεωρείται, μάλιστα, δώρο και ευλογία το να σε χρωματίσει κάποιος έτσι στο πρόσωπο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ