Πρωτοχρονιά: Πως να μην μας κυριεύσει το άγχος με την Όμικρον


Η Πρωτοχρονιά μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνα μέρα. Ιδώς, εν μέσω πανδημίας όταν όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην βλέπουμε ολα τα μας τα αγαπημένα πρόσωπα.

Πώς θα μειώσουμε το άγχος την Πρωτοχρονιά;

Κοιμόμαστε καλά

Αν μη τι άλλο, τώρα έχουμε μεγαλύτερη δικαιολογία από ποτέ για να πούμε “Όχι, δεν θα το κάνω αυτό, εγώ θα πάω για ύπνο”. Και δεν θα μας κρίνει κανείς, πιθανότατα. Πιο σοβαρά, όμως, αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την σχετική χαλαρότητα που έχουν οι μέρες των γιορτών, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να επανορθώσουμε το πρόγραμμα του ύπνου μας, ειδικά αν έχει σπορρυθμιστεί από την πρόσφατη αλλαγή ώρας και την ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε ένα πιο σωστό πρόγραμμα ύπνου. Να ξεκινήσουμε την νέα χρονιά πιο ξεκούραστοι και με περισσότερη ενέργεια.

Τρώμε καλά

Τα Χριστούγεννα συνήθως καταστρέφεται οποιαδήποτε έννοια καλής διατροφής: Από τα μελομακάρονα και τις δίπλες μέχρι τη γέμιση της γαλοπούλας, το γιορτινό τραπέζι είναι φορτωμένο με πολλές θερμίδες και λιπαρά που καλό θα ήταν να αποφύγουμε. Μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια να φτιάξουμε ένα γιορτινό τραπέζι πιο Μεσογειακό, χωρίς ακρότητες και χωρίς να το παρακάνουμε με τα γλυκίσματα.

Παραμένουμε δραστήριοι

Όπως και ο ύπνος, η σωματική άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας για την ψυχική μας υγεία. Και το ξέρουμε ότι όσο ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο κρύος, η όρεξη να βγούμε έξω και να γυμναστούμε μειώνεται, αλλά αξίζει να πιέσουμε λίγο τον εαυτό μας. Εναλλακτικά, βγείτε έξω για μια σύντομη βόλτα. Και κάντε μερικές ασκήσεις στο σπίτι.

Διώχνουμε τη μοναξιά

Ναι, ίσως να μη γλιτώσουμε για άλλη μια φορά τις βιντεοκλήσεις. Αλλά αν είστε υγιείς (και σίγουροι για αυτό) μπορείτε να δείτε ένα-δύο κοντινά σας πρόσωπα, τηρώντας τα μέτρα ασφάλειας. Αν είναι να κάνετε ρεβεγιόν για καθήμενους στο σπίτι, τουλάχιστον να έχετε τη δική σας μουσική και την κατάλληλη παρέα.

Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την Πρωτοχρονιά

Και δεν εννοούμε προσδοκίες για το ότι θα κάνουμε ρεβεγιόν. Αυτές λίγο-πολύ είχαν εξανεμιστεί και πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Η ανάγκη για την παραμικρή αίσθηση κανονικότητας είναι μεγάλη, αλλά η κανονικότητα δυστυχώς έχει πάει ξανά στο παρασκήνιο απ’ ό,τι φαίνεται. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από τις δικές μας ατομικές ανάγκες. Και ζητούμε συγγνώμη για τη χρήση της λέξης “συμβιβασμός”, δεν είναι κάτι όμορφο. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που ελπίζουμε να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο. Ίσως λίγος ρεαλισμός να είναι απαραίτητος για να διατηρήσουμε ζωντανή την αισιοδοξία μας. Καλή χρονιά!

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ