Μετατραυματικό στρες: Ο εμμηνοροϊκός κύκλος καθορίζει τα συμπτώματα της ψυχικής διαταραχής


Σε γυναίκες που έχουν υποστεί τραύμα, τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες μπορεί να ποικίλλουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, με περισσότερα συμπτώματα κατά τις πρώτες ημέρες του κύκλου όταν η ορμόνη οιστραδιόλη είναι χαμηλή και λιγότερα συμπτώματα κοντά στην ωορρηξία, όταν η οιστραδιόλη είναι υψηλό, διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία του PTSD, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Jenna Rieder, PhD, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια. “Όταν στον κύκλο αξιολογείτε οι γυναίκες μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το κατά πόσο πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για το PTSD, ειδικά για άτομα που βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα”, είπε. “Και αυτό μπορεί να έχει πραγματικές πρακτικές επιπτώσεις, ας πούμε για κάποιον που είναι βετεράνος και δικαιούται παροχές ή για λόγους ασφάλισης υγείας”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Trauma: Theory, Research, Practice and Policy. Η οιστραδιόλη είναι μια μορφή οιστρογόνου που ρυθμίζει τον αναπαραγωγικό κύκλο στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου, η αύξηση των επιπέδων οιστραδιόλης πυροδοτεί έναν καταρράκτη γεγονότων που καταλήγουν σε ωορρηξία. Μελέτες έχουν συνδέσει τμήματα του κύκλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστραδιόλη με μεγαλύτερη ενεργοποίηση στις μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με το συναίσθημα, και με χαμηλότερη ενεργοποίηση στον προμετωπιαίο φλοιό κατά την προβολή συναισθηματικού περιεχομένου. Η χαμηλή οιστραδιόλη έχει επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερο στρες και άγχος καθώς και με αυξημένες αντιδράσεις στο φόβο.

Προκειμένου να εξεταστεί εάν αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση στο τραύμα, οι ερευνητές μελέτησαν 40 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 33 ετών, οι οποίες είχαν βιώσει ή έγιναν μάρτυρες ενός τραυματικού γεγονότος, όπως σοβαρό τραυματισμό ή σεξουαλική βία. Στο πρώτο μέρος της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε ένα ερευνητικό εργαστήριο, οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο οιστραδιόλης των συμμετεχόντων στο σάλιο τους και στη συνέχεια τους ζήτησαν να περιγράψουν το τραύμα που τους είχε συμβεί και τα συμπτώματα PTSD που είχαν βιώσει στο τον περασμένο μήνα. Διαπίστωσαν ότι η χαμηλότερη οιστραδιόλη συσχετίστηκε με μεγαλύτερη αυτοαναφερόμενη σοβαρότητα συμπτωμάτων στους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης δύο βιοδείκτες στρες στο σάλιο των συμμετεχόντων, την ορμόνη κορτιζόλη και το ένζυμο άλφα-αμυλάση του σάλιου, πριν και αφού οι συμμετέχοντες περιγράψουν το τραύμα τους. Η άλφα-αμυλάση του σάλιου σχετίζεται με την απόκριση του στρες «μάχομαι ή φεύγω» και η κορτιζόλη σχετίζεται με την πιο αργή, πιο παρατεταμένη απόκριση στρες του σώματος. “Σε ένα υγιές σύστημα θέλουμε μια μέτρια, συντονισμένη απόκριση και των δύο αυτών βιοδεικτών”, είπε η Rieder. Στις γυναίκες με χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστραδιόλη του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, οι ερευνητές βρήκαν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και υψηλά επίπεδα άλφα-αμυλάσης του σάλιου ως απάντηση στην επανάληψη των ιστοριών τραύματός τους – ένα μοτίβο που έχει συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με δυσπροσαρμοστικές αντιδράσεις στο στρες.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε πέντε καθημερινά ερωτηματολόγια:

  • κατά το ξύπνημα
  • πριν τον ύπνο
  • τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η σημασία των ευρημάτων

Αυτό έγινε για 10 ημέρες που καλύπτουν τις δόσεις υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε οιστραδιόλη του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Τα ερωτηματολόγια μέτρησαν το πώς ένιωθαν οι συμμετέχοντες κάθε φορά (από «εξαιρετικά δυσάρεστο» έως «εξαιρετικά ευχάριστο» και «εξαιρετικά μη διεγερμένο ή ενεργοποιημένο» έως «εξαιρετικά διεγερμένο ή ενεργοποιημένο»). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν επίσης μια λίστα ελέγχου συμπτωμάτων PTSD κάθε βράδυ. Κατά μέσο όρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην καθημερινή τους διάθεση κατά τη διάρκεια των ημερών χαμηλής περιεκτικότητας σε οιστραδιόλη του κύκλου τους και ανέφεραν πιο σοβαρά συμπτώματα PTSD εκείνες τις ημέρες. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για τη διάγνωση και τη θεραπεία της PTSD σε γυναίκες, οι οποίες υποεκπροσωπούνται εδώ και πολύ καιρό στην έρευνα για το PTSD.

“Το PTSD για μεγάλο χρονικό διάστημα μελετήθηκε κυρίως σε άνδρες, εν μέρει επειδή μελετήθηκε κυρίως σε βετεράνους, οι οποίοι ήταν κυρίως άνδρες”, είπε η Rieder. Εκτός από το να επηρεάζει τη διάγνωση, η γνώση του τρόπου με τον οποίο ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει τα συμπτώματα της PTSD θα μπορούσε να είναι χρήσιμη τόσο για τους κλινικούς ιατρούς όσο και για τους ασθενείς, σύμφωνα με την Rieder. “Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι κλινικοί γιατροί θα ήθελαν να μάθουν, ώστε να μπορούν να μεταδώσουν αυτή τη γνώση ως μέρος της ψυχοεκπαίδευσης”, είπε η Rieder. “Για τις γυναίκες που κάνουν φυσικά ποδήλατο, μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσουν πώς ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει τα συμπτώματά τους. Όταν μπορείτε να εξηγήσετε τι συμβαίνει βιολογικά, συχνά γίνεται λιγότερο απειλητικό.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ