Αλτσχάιμερ άνοια: Η χρήση δύσκολων λέξεων ίσως είναι σημάδι άνοιας


Αυτή τη στιγμή, 5,8 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με Αλτσχάιμερ ή κάποια μορφή άνοιας, μια ομάδα καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από απώλεια μνήμης και γνωστική εξασθένηση. Για όσους βρίσκονται στα πιο πρώιμα στάδια, τα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται διακριτικά και να διαγράφονται ως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Όμως οι ειδικοί λένε ότι η άνοια δεν είναι δεδομένη και ότι τα συμπτώματα, όσο ελαφρά κι αν είναι, απαιτούν πάντα ιατρική βοήθεια. «Τα σημεία και τα συμπτώματα της άνοιας προκύπτουν όταν οι κάποτε υγιείς νευρώνες ή νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο σταματούν να λειτουργούν, χάνουν τις συνδέσεις με άλλα εγκεφαλικά κύτταρα και πεθαίνουν», εξηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA). «Ενώ όλοι χάνουν κάποιους νευρώνες καθώς γερνούν, τα άτομα με άνοια βιώνουν πολύ μεγαλύτερη απώλεια».

Πρώτα συμπτώματα άνοιας και Αλτσχάιμερ

Αν και τα σημάδια της άνοιας μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν νωρίς, μπορεί να υπάρχουν ορισμένα ανησυχητικά σημάδια που μπορούν να σας υποδείξουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να παρατηρήσετε ενώ μιλάτε και το οποίο σηματοδοτεί μια διάγνωση άνοιας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιο σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί στη συνομιλία και τι να κάνετε εάν παρατηρήσετε αυτό το σημάδι γνωστικής έκπτωσης. Το NIA εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι με Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες βιώνουν αλλαγές στην ικανότητά τους να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας παρεμποδισμένης ικανότητας ομιλίας, έκφρασης σκέψεων, κατανόησης σύνθετων ιδεών, ανάγνωσης ή γραφής, λέει ο οργανισμός, παράρτημα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, λένε ότι όσοι πάσχουν από άνοια είναι επιρρεπείς στο «χρησιμοποιούν ασυνήθιστες λέξεις για να αναφέρονται σε οικεία αντικείμενα», καθώς προχωρά η γνωστική τους εξασθένηση. Μια άλλη εκδήλωση αυτού του ίδιου συμπτώματος είναι η ευρεία περιγραφή οικείων αντικειμένων αντί να τα αποκαλούμε με το όνομά τους. Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι με τους οποίους η άνοια μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί καθαρά, ειδικά καθώς η νόσος εξελίσσεται. «Η επικοινωνία με ένα άτομο με Αλτσχάιμερ απαιτεί υπομονή, κατανόηση και καλές δεξιότητες ακρόασης», γράφουν.

Δυσκολία στην ανεύρεση της σωστής λέξης

Ο οργανισμός σημειώνει ότι κάποιος με άνοια μεσαίου έως προχωρημένου σταδίου μπορεί να δυσκολεύεται να βρει τις σωστές λέξεις στη συνομιλία, να χρησιμοποιεί συχνά γνωστές λέξεις, να μιλά λιγότερο συχνά, να βασίζεται σε χειρονομίες για να επικοινωνεί ή να επιστρέψει στην πρώτη του γλώσσα. Μπορεί να πουν τις ίδιες ιστορίες επανειλημμένα ή να χάσουν εύκολα τη σκέψη τους. Επειδή η επικοινωνία μπορεί να γίνει όλο και πιο δύσκολη για όσους πάσχουν από άνοια, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απομόνωση από τους άλλους. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν ότι η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με 50 τοις εκατό αύξηση του κινδύνου άνοιας και ότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε όσους υποφέρουν ήδη από την πάθηση. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρείτε σχέσεις με άτομα με άνοια, ακόμη και όταν η συζήτηση γίνεται μεγαλύτερη πρόκληση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ