Σχολεία: Παραμένει η ανησυχία – Επιμένουν για παράταση στο άνοιγμα οι ειδικοί


Σχολεία: Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απόφαση για παράταση του ανοίγματος, την ώρα που οι επιστήμονες επιμένουν ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στις αίθουσες στις 10 Ιανουαρίου. Ποια μέτρα εξετάζονται, τι θα γίνει στα πανεπιστήμια.

Ένα τα πρώτα ζητήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση με την έλευση του 2022, είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Μέχρι τώρα, όλα τα στελέχη επιμένουν ότι οι μαθητές θα μπουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου στις αίθουσες, πλην όμως ο προβληματισμός για το αν αυτό πρέπει να συμβεί έχει αυξηθεί, ενώ έχουν πληθύνει οι «φωνές» των επιστημόνων για παράταση στο άνοιγμα των σχολείων.

Βασική επιδίωξη, πάντως, των αρμόδιων είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με συγκεκριμένα μέτρα, πλην όμως, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στο να συμβεί αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να κάνουν όλοι οι μαθητές rapid test πριν επιστρέψουν στο σχολείο, έτσι ώστε να ανιχνευτούν ασυμπωματικά συμπτώματα. Η επάρκεια των τεστ και η τυχόν υπερφόρτωση του συστήματος, όμως, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στο να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Παράλληλα, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο της διεξαγωγής τριών self test την εβδομάδα – από δυο που διεξάγονται τώρα – από τους μαθητές έτσι ώστε να επιστρέψουν στις αίθουσες. Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να είναι θετικό στον κορονοϊό το 50+1% των μαθητών, δεν έχει υπάρξει ακόμα πρόταση για αλλαγή. Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν πως αυτός ο αριθμός θα πρέπει να μειωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση όλων είναι να μην κλείσουν τα σχολεία, με το δεκαήμερο που μεσολαβεί μέχρι την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες να είναι το πλέον κρίσιμο. Η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα αναμένεται να το αξιοποιήσουν έτσι ώστε να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν, με τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να είναι αντίθετοι και να ζητούν αλλαγή στο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Τέλος, αναφορικά με τα πανεπιστήμια είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προταθεί η εφαρμογή τηλεργασίας. Η μεγάλη κινητικότητα των φοιτητών στο εορταστικό διάστημα και τα αυξημένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε νέους ανθρώπους, δεν αποκλείεται να φέρουν την αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ