Πλεύρης: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τα σχολεία – Εξετάζονται περισσότερα τεστ


Την επόμενη εβδομάδα θα πέσει στο «τραπέζι» της επιτροπής το θέμα του ανοίγματος των σχολείων, με τη βούληση της κυβέρνησης να είναι να λειτουργήσουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

Μέσα στην επομένη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπ. Υγείας για τα σχολεία εν μέσω της κυριαρχίας της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης τόνισε πως οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις και αυξημένα τεστ.

Ό κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως η βούληση της κυβέρνησης για το άνοιγμά τους, είναι η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες να γίνει στις 10 Ιανουαρίου, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ανατροπή αν το εισηγηθεί η επιτροπή. Για τον παράγοντα που θα κρίνει την παράταση στις διακοπές των μαθητών, τόνισε πως σημαντικό ρόλο έχει η αύξηση των νοσηλειών και η πίεση στο ΕΣΥ.

Όσον αφορά στα πρωτόκολλα που βρίσκονται σε ισχύ και προβλέπουν το κλείσιμο του τμήματος όταν βρεθεί το 50+1% των μαθητών θετικό στον κορονοϊό, τόνισε πως ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον. Τόνισε, δε, πως στις σκέψεις της επιτροπής είναι και η επιστροφή των μαθητών με αυξημένο testing, προκειμένου να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού.

Για τα κρούσματα των επόμενων εβδομάδων η εκτίμηση του υπουργού είναι ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ για την εκτόνωση της κατάστασης χρειάζονται τουλάχιστον ένα μήνα. Θετικό είναι, όπως τόνισε, το γεγονός πως η Όμικρον δεν έχει αυξήσει προς το παρόν τις νοσηλείες, όμως υπάρχει πίεση στα επείγοντα από ανθρώπους που νοσούν και σπεύδουν στα νοσοκομεία.

«Θα βλέπουμε υψηλά κρούσματα το επόμενο διάστημα, σε νούμερα. Για να καταλάβετε στις 21 Δεκεμβρίου η Όμικρον ήταν στο 3% και πλέον είναι στο 70%», είπε.

Θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας;

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για δύο σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι». Το πρώτο σενάριο που όπως είπε, πρόκειται για σχεδόν ειλημμένη απόφαση, αφορά στην έμμεση υποχρεωτικότητα και στην ισχύ του πιστοποιητικού. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, τόνισε, είναι να λήγει στους επτά μήνες, δηλαδή «για να λογίζεσαι κάποιος ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να κάνεις την τρίτη δόση μετά το επτάμηνο».

Το δεύτερο σενάριο, σημείωσε, το οποίο «δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε» αφορά στην υποχρεωτικότητα με βάση την πίεση στο σύστημα και η οποία θα αφορά συγκεκριμένες ηλικίες. «Δεν είμαστε κοντά άμεσα στο να πάρουμε απόφαση», δήλωσε, απαντώντας στο ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους άνω των 50 ετών.

Πληθαίνουν οι «φωνές» των ειδικών και των γονιών για παράταση

Παράλληλα, οι φωνές της επιστημονικής κοινότητας, βέβαια, όπως και η ανησυχία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, διαρκώς αυξάνονται. Οι περισσότεροι επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα παράταση στο άνοιγμα των σχολείων, ειδικότερα μετά την τεράστια αύξηση στα κρούσματα που παρατηρήθηκε στο φινάλε του 2021. Είναι ενδεικτικό πως την εβδομάδα κατά την οποία έκλεισαν τα σχολεία τα ενεργά κρούσματα ήταν πάνω από 10.000, ενώ τώρα αυτός ο αριθμός θα είναι αυξημένος σε τρομακτικό βαθμό, μετά τα απανωτά ρεκόρ μολύνσεων που έχουν καταγραφεί.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ