Ισραήλ ανοσία: Η Όμικρον ίσως οδηγήσει σε ανοσία το Ισραήλ


Ένα κύμα λοιμώξεων από την μετάλλαξη Omicron θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ σε ανοσία, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος υγείας της χώρας την Κυριακή, καθώς τα καθημερινά κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται. Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron έχει φέρει μια έκρηξη στα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Οι λοιμώξεις παγκοσμίως έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ, με μέσο όρο μόλις πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα να ανιχνεύονται την ημέρα μεταξύ 24 και 30 Δεκεμβρίου. Οι θάνατοι, ωστόσο, δεν έχουν αυξηθεί, φέρνοντας ελπίδα ότι η νέα παραλλαγή είναι λιγότερο θανατηφόρα.

Το ιστορικό των κρουσμάτων της Όμικρον στο Ισραήλ

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το Ισραήλ κατάφερε να αποτρέψει την Omicron σε κάποιο βαθμό, αλλά με τα ποσοστά μόλυνσης να αυξάνονται τώρα, τα καθημερινά κρούσματα αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοσία της αγέλης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Nachman Ash. “Το κόστος θα είναι πάρα πολλές μολύνσεις. Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης. Αυτό είναι δυνατό, αλλά δεν θέλουμε να το φτάσουμε μέσω λοιμώξεων, θέλουμε να συμβεί ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού πολλών ανθρώπων“, ανέφερε ο Ash. Η ανοσία της αγέλης είναι το σημείο στο οποίο ένας πληθυσμός προστατεύεται από έναν ιό, είτε μέσω εμβολιασμού είτε από άτομα που έχουν αναπτύξει αντισώματα κολλώντας τη νόσο.

Περίπου το 60% του πληθυσμού των 9,4 εκατομμυρίων του Ισραήλ είναι πλήρως εμβολιασμένοι (σχεδόν όλοι με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech) σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που σημαίνει ότι είτε έχουν λάβει τρεις δόσεις είτε έχουν κάνει τη δεύτερη δόση τους πρόσφατα. Αλλά εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για τρίτο εμβολιασμό δεν το έχουν κάνει μέχρι στιγμής. Περίπου 1,3 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από την έναρξη της πανδημίας. Αλλά μεταξύ δύο έως τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί κάλλιστα να μολυνθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, όταν το κύμα Omicron θα μπορούσε να υποχωρήσει, σύμφωνα με τον Eran Segal, επιστήμονα δεδομένων στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann και σύμβουλο της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σαλμάν Ζάρκα, δήλωσε ότι η ανοσία της αγέλης κάθε άλλο παρά εγγυημένη. “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό, ιδιαίτερα υπό το φως της εμπειρίας μας τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τα οποία είδαμε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει (από τον κορωνοϊό) να μολύνονται ξανά”, δήλωσε ο Ζάρκα. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, οι καθημερινές μολύνσεις έχουν υπερτετραπλασιαστεί. Τα σοβαρά κρούσματα έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, αυξάνοντας από περίπου 80 σε περίπου 100. Παρακολουθώντας προσεκτικά τη σοβαρή νοσηρότητα, ο Ash εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει μια τέταρτη δόση εμβολίου για άτομα άνω των 60 ετών, μετά την έγκρισή του την περασμένη εβδομάδα για άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό και ηλικιωμένους σε οίκους φροντίδας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ