Κύπρος: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία


Κορονοϊός – Όλες οι Ειδήσεις: Τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσει στο 100% η μετάλλαξη Όμικρον τονίζει ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, εξήγησε πως η έξαρση που παρατηρείται οφείλεται στη νέα μετάλλαξη και πως αυτή τη στιγμή το ποσοστό επικράτησής στο νησί αγγίζει το 80%.

“Το ποσοστό θεωρώ ότι είναι 80% τις επόμενες μέρες θα είναι 100% αλλά το «θετικό» από όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι όλα τα δείγματα που έχουν εξετάσει μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή από τις νοσηλείες, καμία δεν είναι με την παραλλαγή Όμικρον…Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ακόμα μια αύξηση, αλλά όταν φτάσουμε την κορύφωση, τότε θα έχει και μια μεγάλη μείωση. Όσο πιο γρήγορα αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο γρήγορα θα μειώνονται…”

Μέχρι στιγμής ανέφερε, τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί για την Όμικρον είναι καθησυχαστικά, ωστόσο ο ίδιος συστήνει προσοχή και τονίζει πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

“Μέχρι στιγμής τα δεδομένα αυτά μας λένε (ότι δεν είναι τόσο παθογόνα η Όμικρον) αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός ούτε από τον κόσμο αλλά ούτε από εμάς. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί και το μοναδικό όπλο που έχουμε και το μοναδικό πράγμα που έχουμε μάθει τον τελευταίο χρόνο, όταν δεν είσαι εμβολιασμένος δεν κινδυνεύεις να μπεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας…Από την άλλη θέλουμε να πούμε ότι με το να είσαι εμβολιασμένος τότε θα νοσήσεις με τον ιο, αλλά δεν θα καταλήξεις στα νοσοκομεία.”

Σε σχέση με τα μέτρα που αναμένεται να συζητήσει με τους επιδημιολόγους στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, υπογράμμισε πως θα ακούσει πρώτα τις εισηγήσεις τους και μετά θα τοποθετηθεί.

“Τους επιδημιολόγους θα τους συναντήσω την Τρίτη, έχουμε συχνή επικοινωνία, θα περιμένω να ακούσω από αυτούς και αν εισηγηθούν να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, είναι σίγουρα κάτι που θα το συζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο.”

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να τεθεί εκ νέου απαγόρευση στην κυκλοφορία μας τα μεσάνυχτα, είπε πως θα πρέπει να ακούσει τους ειδικούς πριν τοποθετηθεί.

Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κάποια πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αναφέρθηκε στο πλάνο διαχείρισης.

“Η κατάσταση στις κοινές κλίνες είναι καλή, υπάρχει μια πίεση που αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε εντοπίσει έγκαιρα, για αυτό αύριο θα γίνει μια σύσκεψη στο ΓΝ Λάρνακας που θα μας δώσει αρκετές κλίνες, επίσης γίνονται κι άλλες συζητήσεις και συσκέψεις – πάντα σε συνεννόηση με τον ΟΚΥπΥ…που να μας αυξήσουν περισσότερο τις κλίνες εντατικής θεραπείας αν χρειαστεί ανάγκη…την επόμενη βδομάδα θα γίνει ένα πολύ μεγάλο δείγμα για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια μας, για να δούμε αν κάποιοι από αυτούς νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον”

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για την florona που αφορά τον συνδυασμό του κορονοϊού με τη γρίπη.

“Καταρχήν πρέπει όλοι μας να είμαστε ψύχραιμοι και να περιμένουμε να βλέπουμε όλα τα δεδομένα τα σωστά. Είναι ένα νέο περιστατικό που εμφανίστηκε σήμερα στο Ισραήλ, πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στους επιστήμονες τους δικούς μας να το αναλύσουν και τότε θα τοποθετηθούμε.”

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ