Αισιόδοξα τα μηνύματα για την κτηματαγορά και το 2022 –  Οι μεγάλες προκλήσεις


Οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς εκτιμούν πως η άνοδος των τιμών των ακινήτων θα συνεχιστεί και το 2022, αναγνωρίζουν ωστόσο πως σε συγκεκριμένες περιοχές θα υπάρξει εξορθολογισμός των αξιών, ιδιαίτερα σε περιοχές που ευνοήθηκαν λόγω της γενικότερης αύξησης των τιμών και δεν βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο είτε αλλοδαπών, είτε εγχώριων αγοραστών.

Οι προκλήσεις που επιδρούν στην ελληνική αγορά ακινήτων σχετίζονται με την υπερβάλλουσα ρευστότητα στις παγκόσμιες χρηματαγορές και με τις επαπειλούμενες αυξήσεις επιτοκίων, με την πανδημία και την πιθανή επίδραση στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, με το ήδη μεγάλο ποσοστό δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, αλλά και με την περιορισμένη προσφορά κατοικίας στην Ελλάδα, η οποία δεν ευνοείται από το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος.

Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν παράγοντες που ωθούν την αγορά ανοδικά, αλλά και παράγοντες που πιέζουν τις τιμές. Η τοποθεσία, το μέγεθος του ακινήτου, η ποιότητα και η κατάστασή του, η παλαιότητα και τα άλλα χαρακτηριστικά του, επιδρούν στην αξία του κάθε ακινήτου και θα το κάνουν και το 2022.

Οι νέες οικοδομές είναι λιγοστές και εφόσον βρίσκονται σε καλά σημεία συναντούν ζήτηση. Το δε αυξημένος κόστος κατασκευής μαζί με την αξία γης έρχονται να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που φρενάρει την απόφαση ανέγερσης νέων οικοδομών.

Οι παλαιότερες κατασκευές, εφόσον βρίσκονται σε καλές θέσεις και έχουν το κατάλληλο μέγεθος, θα παραμείνουν ελκυστικές επιλογές. Αυτό που κυρίως χρειάζεται σημαντικό τμήμα του αποθέματος αυτών των κατοικιών είναι ο εκσυγχρονισμός μέσω ανακαίνισης, η ενεργειακή αναβάθμιση και όπου είναι απαραίτητο η αντισεισμική ενίσχυση.

Σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πάρος, κ.α., η ζήτηση προέρχεται από ξένους επενδυτές και έτσι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, αλλά σε λογικότερα επίπεδα.

Οι κατοικίες στις πόλεις που θα εξακολουθήσουν να έχουν φοιτητές θα παρουσιάσουν και αυτές σταθερή ζήτηση, εφόσον δεν θα μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως πολλά από τα ακίνητα που βρίσκονται τώρα, λόγω κόκκινων δανείων, στα χέρια των τραπεζών ή των funds, αφού ωριμάσουν, θα μπουν και αυτά στην προσφορά και έτσι θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό τις τιμές.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ