Αλκοόλ: Αυτό είναι το ποτό που προκαλεί το χειρότερο hangover

Το αλκοόλ μας χαλαρώνει και μας κάνει να περνάμε ωραία. Με μέτρο όμως. Γιατί αν το παρακάνουμε μας φέρνει ζαλάδα, πονοκέφαλο, ναυτία. Το γνωστό hangover.

Η έννοια του hangover υπάρχει εδώ και πάνω από 3.000 χρόνια. Αποδίδεται για πρώτη φορά σε ένα σανσκριτικό ιατρικό εγχειρίδιο που ονομάζεται Sushruta Samhita. Σύμφωνα με τον The Guardian, η Sushruta Samhita περιγράφει «μια κατάσταση μετά το ποτό που χαρακτηρίζεται από δίψα, πόνο στο κεφάλι και τις αρθρώσεις και βάρος του σώματος, χωρίς γνωστή θεραπεία». Η σύνδεση της λέξης «hangover» και αλκοόλ, ωστόσο, εμφανίστηκε μόλις στις αρχές του 1900.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί έναν «χείμαρρο» χημικών αντιδράσεων στο σώμα. Κι αυτές είναι που οδηγούν στα συμπτώματα του hangover. Αυτές περιλαμβάνουν την καταστολή της ορμόνης βαζοπρεσσίνης, η οποία κανονικά κατευθύνει τα νεφρά να κατακρατούν υγρά. Αυτό οδηγεί σε συχνή ούρηση και αφυδάτωση. Τα συμπτώματα του hangover οφείλονται, επίσης, σε γαστρεντερικό ερεθισμό, φλεγμονή του ήπατος και άλλων οργάνων και σε διαταραγμένο ύπνο, μεταξύ άλλων.

Καθαρό αλκοόλ για να αποφύγετε το hangover

Εάν πίνετε αλκοόλ και έχετε την τάση να αισθάνεστε hangover την επόμενη μέρα, η κατανάλωση καθαρού αλκοόλ μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τα συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες αποδίδουν, επίσης, συμπτώματα hangover σε συγγενείς ουσίες, χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο αλκοόλ. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic «Οι ομοειδείς ουσίες βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σκούρα λικέρ, όπως το κονιάκ, το μπέρμπον, τη μαύρη μπύρα και το κόκκινο κρασί, από ό,τι σε διαυγή λικέρ, όπως η βότκα, το τζιν και οι πιο ανοιχτόχρωμες μπίρες. Ένα συγκεκριμένο συγγενικό συστατικό -η μεθανόλη- διασπάται στις τοξίνες φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν το hangover».

Επειδή οι ομοειδείς ουσίες δίνουν, επίσης, στα οινοπνευματώδη τα εγγενή τους αρώματα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η μυρωδιά, περισσότερο από το χρώμα, μπορεί να είναι ένδειξη κακού hangover. «Όσο πιο αρωματικό είναι το ποτό, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει hangover», εξηγεί ο Lewis Nelson, πρόεδρος του τμήματος επείγουσας ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή Rutgers New Jersey. Για παράδειγμα, το τζιν είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσει hangover σε σύγκριση με τη βότκα όταν καταναλώνεται στις ίδιες ποσότητες επειδή είναι πιο αρωματικό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιστημονικά υποστηριζόμενη θεραπεία για το hangover. Το σώμα χρειάζεται απλώς χρόνο για να ενυδατωθεί και να εξισορροπηθεί. Φυσικά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε το hangover είναι να πίνετε λογικά ή να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here